Vaš pretraživač, Internet Explorer 11, je istekao i više nema podršku.
Instalirajte noviji pretraživač za sigurnije, brže i bolje korisničko iskustvo na našem web sajtu.

ZAJEDNO ĆEMO SPREČITI DA PREKO 65 MILIONA PLASTIČNIH BOCA ZAVRŠI U OKEANIMA

Zajedno sa našim pouzdanim partnerima, povratićemo i reciklirati više od milion kg* plastičnog otpada, u narednih 12 meseci.

Dodatno, naša akcija će unaprediti živote onih koji sakupljaju odbačenu plastiku, tako što će pomoći stotinama porodica da dođu do pristupa obrazovanju, zdravstvu i drugim osnovnim životnim potrebama. 


 *1 milion kg plastičnog otpada ekvivalentan je sa 65 miliona plastičnih boca.


0

Ovaj brojač pokazuje koliko smo plastičnih boca do sada sprečili da završe u okeanima, zajedno sa našim partnerom Plastic Bank. Za svakih 50 centi koje doniramo u Plastic Bank – povratimo i recikliramo još 1kg plastičnog otpada.

 

Radimo zajedno kako bismo imali veći uticaj
metro inicijativa
U saradnji sa plasticbank

NAŠI PARTNERI U SMANJENJU PLASTIČNOG OTPADA

Logoi leto sporta
METRO je preduzeo odlučne korake za smanjenje plastičnog otpada i sada nudimo širok asortiman proizvoda sa održivom ambalažom. Takođe smo se obavezali da ćemo ambalažu proizvoda sopstvenih robnih marki zameniti održivim alternativama do 2025. Mnogi naši pouzdani dobavljači će takođe svoju ambalažu prebaciti na održive alternative ili smanjiti količinu plastike koju koriste.
 
Na ovaj način pomažemo i vama da svoje poslovanje lako učinite održivijim, jer možete da izaberete ekološki prihvatljivije proizvode svojih omiljenih brendova, ne menjajući svoje metode rada i bez gubitka kvaliteta.
Smanjite plastični otpad pre nego što izgubite kupce

Mišljenje vaših kupaca je važno

Činjenica je da se 91% proizvedene plastične ambalaže nikada ne reciklira. *Kao rezultat toga oko 8 metričnih tona plastike se izlije u okeane svake godine. **Ako se trenutna stopa zagađenja nastavi do 2050. godine će u okeanima biti više plastike nego riba. ***Raspadanjem plastike nastaju mikroplastične čestice koje živa bića u okeanima unose u svoje organizme i na taj način plastilka ulazi i u naš lanac ishrane. Ovo je navelo mnoge potrošače da preispitaju svoje kupovne navike, a mnogi su već odlučili da više ne kupuju proizvode kompanija koje ne podržavaju održive prakse poslovanja.
** Nacionalna Geografija, ‘Planeta ili Plastika?’, 2018. *** Svetski Ekonomski forum ‚ ‘Nova ekonomija plastike – drugačije razmatranje budućnosti plastike’, 2016.

75% kupaca kada se odlučuje za kupovinu uzima u obzir uticaj koji pakovanje nekog proizvoda ima na životnu sredinu.**** 

Ovo znači da će kompanije morati da se adaptiraju kako bi zadržale svoje baze kupaca. Ali i ovaj prelazak na održivo pakovanje takođe može da im pomogne u poboljšanju poslovanja.

**** PRO CARTON, ‘Studija percepcije evropskog potrošača o pakovanju’, 2018

77% kupaca će platiti više za pakovanje koje ima manje uticaja na životnu sredinu.****


Smanjivanje plastičnog otpada takođe čini kompanije privlačnijim za ovu rastuću grupu ekološki svesnih kupaca - što može pomoći u povećanju prihoda.


**** PRO CARTON, ‘Studija percepcije evropskog potrošača o pakovanju’, 2018 
Saveti kako da postanete održivi

NAPRAVITE SVOJ BIZNIS ODRŽIVO USPEŠNIM

Jedna od tajni održivog poslovanja je da zapamtite 4R pravila (Reuse, Reduce, Recycle, Recover) – što zapravo znači ponovna upotreba, smanjenje korišćenja plastike, recikliranje i korišćenje proizvoda sa ambalažom koja se pravi od reprocesuirane, reciklirane  ili plastike koja se može kompostirati. Ispod ćete pronaći nekoliko saveta o tome kako vam ova 4R pravila mogu pomoći u smanjenju plastičnog otpada:

Ponovna upotreba

Očistite i ponovo koristite plastične posude za skladištenje ili ponovo napunite postojeće posude. Izaberite posude ili materijale koji su trajni i mogu se prati, umesto onih za jednokratnu upotrebu.

Smanjite upotrebu

Izbegavajte plastiku za jednokratnu upotrebu i birajte predmete koji nisu previše upakovani u plastiku i koje nudi široka paleta METRO proizvoda sa održivom ambalažom.

Reciklirajte

Pravilno sortirajte otpad tako da se plastika može preraditi i ponovo koristiti. Koristite recikliranu plastiku za pakovanje i za artikle za jednokratnu upotrebu. 

Kompostiranje

Izaberite proizvode iz METRO održivog asortimana, koji su pakovani u materijale koji se mogu reprocesuirati, reciklirati ili kompostirati.