Lisnato povrće nazivamo još i cvetastim. METRO se pobrinuo da za svoje kupce obezbedi širok asortiman svežeg lisnatog povrća. Pre upotrebe neophodno je jako pažljivo i detaljno oprati ovu vrstu povrća. Priroda obezbeđuje izobilje ukusa i kolorita širom sveta a METRO daje najbolje odsebe da sve svetske ukuse i boje donese u Vaš kraj. Transport od dobavljača do METRO distributivnih centara obavlja se u kontrolisanim temperaturnim uslovima prevoza od 5-7°C što garantuje usporene fiziološke promene proizvoda i čuva kvalitet.

Lisnato povrće

  • Blitva

    List blitve

    Blitva se uzgaja radi lišća, ali u kulinarstvu se koristi i petiljka.

  • Celer list

    Celer list

    Izuzetno bogat vitaminom B i uljima koja pomažu u odstranjivanju bakterija.

  • Brokoli

    Brokoli

    U Evropi se za ishranu koristi tek od 16. veka. Samo ime potiče od italijanske reči Brokolo što znači kupusov cvet. Veoma podseća na karfiol, samo što je tamno zelene boje.

  • Karfiol

    Karfiol

    Karfiol je dobar izvor vitamina K, koji je neophodan za pravilno funkcionisanje metabolizma.

  • Kelj

    Kelj

    Kelj je uzgojena vrsta divljeg kupusa koja se sve više preporučuje u ishrani zbog svojih lekovitih svojstava.

  • Kupus

    Kupus

    Datira još iz starog Rima, ali se smatra tipično Nemačkim povrćem. Nemačka je ujedno i jedna od vodećih zemalja po proizvodnji kupusa. Izuzetno je bogat vitaminom C i mineralima.

  • Pak choi

    Pak choi

    Svojim ukusom balansira na ivici između spanaća i kupusa. Može se jesti i svež, ali ipak savetujemo da ga kratko kuvate.

  • Prokelj

    Prokelj

    Prokelj, kelj pupčar ili briselski kupus je povrće iz porodice kupusnjača i izgleda kao minijaturna glavica kupusa. Ima malo kalorija, a puno hranjivih materija. Zbog toga je idealna dijetetska hrana.

  • Romanesko

    Romanesko

    Svako jelo koje dobro ide uz karfiol i brokoli, koji su rođaci romanesku, ići će dobro i sa ovim neobičnim povrćem.

  • Spanać

    Spanac

    Spanać je sezonsko povrće koje raste u sezoni proleće-leto, ali zahvaljujući staklenicima i plastenicima može biti dostupan skoro cele godine. Poreklo vodi iz Nepala i Indije, a u Evropu je stigao preko Persije i Kine.

  • Salate

    Salata

    Postoje dve osnovne vrste zelenih salata. U prvu grupu glavičastih salata, između ostalog, spadaju i puterica, ajsberg salata, glavičasta zelena salata. Drugu grupu cine radiči, kao što su na primer, endivija i radič.

  • Artičoka

    Articoke

    Vec 2500 godina na području Mediterana artičoke se smatraju izuzetno posebnom delicijom. Artičoke su dobre i kao predjelo i kao glavno jelo. Stoga, kod priprema punjenih artičoka ne postoje ograničenja u kreativnosti kuvara.


Preporučujemo

  • Paprike

    Paprika

    Dok su slatkaste, raznobojne vrste česti sastojak salata, ljute vrste paprika koriste se kao idealan začin bilo da su seckane, sušene ili mrvljene.

  • Tikve i krastavci

    Tikvice i krastavci

    Iako se najčešće termički obrađuju, tikvice se mogu jesti i sirove što čini mlade plodove tikvica idealnim sastojkom salata. Krastavci ne trpe termičku obradu.

  • Paradajz

    Paradajz

    Širok spektar aroma, oblika i boja obezbedio je ovom povrću još širu upotrebu, kako u pripremi hladnih tako i u pripremi toplih jela.

  • Kupus

    Kupus

    Datira još iz starog Rima, ali se smatra tipično Nemačkim povrćem. Nemačka je ujedno i jedna od vodećih zemalja po proizvodnji kupusa. Izuzetno je bogat vitaminom C i mineralima.

  • Spanać

    Spanac

    Spanać je sezonsko povrće koje raste u sezoni proleće-leto, ali zahvaljujući staklenicima i plastenicima može biti dostupan skoro cele godine. Poreklo vodi iz Nepala i Indije, a u Evropu je stigao preko Persije i Kine.

  • Blitva

    List blitve

    Blitva se uzgaja radi lišća, ali u kulinarstvu se koristi i petiljka.