Poreklo: Srbija
Kelj je uzgojena vrsta divljeg kupusa koja se sve više preporučuje u ishrani zbog svojih lekovitih svojstava. Kelj se najčešće priprema kao varivo, baren na pari ili se proprži na vrelom ulju sa belim lukom. Može se naći i  u salati zajedno sa drugim srodnim povrćem. Ipak, postoje i zanimljiviji recepti za pripremu ovog povrća poput čipsa od kelja! Iskidajte kelj tako da ga oslobodite svih tvrdih delova. Promešajte ga u maslinovom ulju i potrudite se da ono dopre do svih površina. Posolite i pecite na srednjoj vatri, ali ne više od 15 minuta.




Preporučujemo

  • Paprike

    Paprika

    Dok su slatkaste, raznobojne vrste česti sastojak salata, ljute vrste paprika koriste se kao idealan začin bilo da su seckane, sušene ili mrvljene.

  • Tikve i krastavci

    Tikvice i krastavci

    Iako se najčešće termički obrađuju, tikvice se mogu jesti i sirove što čini mlade plodove tikvica idealnim sastojkom salata. Krastavci ne trpe termičku obradu.

  • Paradajz

    Paradajz

    Širok spektar aroma, oblika i boja obezbedio je ovom povrću još širu upotrebu, kako u pripremi hladnih tako i u pripremi toplih jela.

  • Kupus

    Kupus

    Datira još iz starog Rima, ali se smatra tipično Nemačkim povrćem. Nemačka je ujedno i jedna od vodećih zemalja po proizvodnji kupusa. Izuzetno je bogat vitaminom C i mineralima.

  • Spanać

    Spanac

    Spanać je sezonsko povrće koje raste u sezoni proleće-leto, ali zahvaljujući staklenicima i plastenicima može biti dostupan skoro cele godine. Poreklo vodi iz Nepala i Indije, a u Evropu je stigao preko Persije i Kine.

  • Blitva

    List blitve

    Blitva se uzgaja radi lišća, ali u kulinarstvu se koristi i petiljka.