Postoje dve osnovne vrste zelenih salata. U prvu grupu glavičastih salata, između ostalog, spadaju i puterica, ajsberg salata, glavičasta zelena salata. One sadrže veoma mali nivo gorčine u sebi. Drugu grupu čine radiči, kao što su na primer endivija i radič. Njihova glavna osobina je da su znatno gorče. Takođe sadrže više vitamina i minerala.


Pogledajte naš asortiman


Puterica
  Puterica

Poreklo: Srbija.
Puterica je salata blagog, slatkastog ukusa što je čini izuzetno upotrebljivom. Krupni, čvrsti spoljni listovi su takođe dobri kao dekoracija prilikom serviranja.

Rukola
  Rukola

Poreklo: Srbija, Italija, Holandija.
Rukola je pikantna, ljutkasta i izuzetna je u mešanim salatama i raznim mediteranskim jelima. Takođe se izuzetno pokazala i kao sastojak pesto sosa.

valerijana
  Valerijana

Poreklo: Holandija
Valerijana je višegodišnja zeljasta biljka koja je dugo zauzimala status samonikle biljke u našoj zemlji, dok se poslednjih godina sve više plantažno gaji. Pored poznatih lekovitih i umirujućih svojstava, valerijana svoju primenu nalazi i u kuhinji zahvaljujući karakterističnom eteričnom ulju koje sadrži.

Romana
  Romana

Poreklo: Srbija, Holandija.
Romana  je nezaobilazna, naročito kada pripremate Cezar salatu. Duguljasti spoljni listovi su posebno ukusni, dok je svetlije srce blažeg ukusa.

Endivija
  Endivija

Poreklo: Srbija
Endivija je pikantni rođak cikorije koji se dobro slaže sa voćem i plodovima mora.

iceberg
  Iceberg

Poreklo: Srbija, Holandija
Iceberg je salata čvrste strukture, što je čini posebno hrskavom. Jedna je od najomiljenijih sorti za mešane salate i izrazito je blagog, neutralnog ukusa.

Cikorija
  Cikorija

Poreklo: Holandija.
Zbog svoje izrazito jake gorke note nije po svačijem ukusu, ali ima mnogo toga da ponudi kuvaru: dobro se kombinuje s najrazličitijim ukusima i kroz razne načine pripreme, kao što su prženje, kuvanje na pari, dinstanje, krčkanje i pečenje.

Radic
  Radič

Poreklo: Italija
Radič je tamno crven i pikantan. Ne samo što mešanoj salati daje specifičan ukus, već se može jesti i u toplim jelima.

HS salata 2u1
HS 2 u 1 sa korenom
Poreklo: Srbija
Lollo rosso
HS Lollo rosso sa korenom
Poreklo: Srbija
Crveni hrastov list
HS Crveni hrastov list sa korenom
Poreklo: Srbija
Lollo biondo
HS Lollo biondo sa korenom
Poreklo: Srbija
Hrastov list
HS Zeleni hrastov list sa korenom
Poreklo: Srbija
Salata 3u1
HS Salata 3 u 1 sa korenom
Poreklo: Srbija