Potiče iz Perua i Ekvadora. U 16. veku je uzgajan kao dekorativna biljka dok dva veka kasnije dobija svoje zasluženo mesto u gastronomskoj primeni. U Stari Svet prvi put je donesen 1498. godine i to u Španiju i Portugal, tokom Kolumbovih putovanja. Prvi opisi potiču iz 16. veka iz Italije, pod nazivom Pomi d'oro ( Zlatna jabuka ), a zvali su ga još i Peruanska jabuka, jabuka ljubavi ( pomme d'Amour ) i slično. Paradajz je preporučljivo čuvati na temperaturi od 18 - 20°C.

Pogledajte naš asortiman


Paradajiz
Paradajz
Poreklo: Makedonija, Srbija, Turska


Cour de bouef
Cour de bouef
Poreklo: Holandija
Charry crveni
Cherry paradajz crveni
Poreklo: Srbija, Italija
Charry zuti
Cherry paradajz žuti
Poreklo: Holandija, Španija

San mazo
Cherry paradajz San Mazzo
Poreklo: Holandija
Crveni mini paradajiz
Mini paradajz crveni
Poreklo: Holandija
Mini zuti paradajiz
Mini paradajz žuti
Poreklo: Holandija

Narandzasti paradajiz
Narandžasti paradajiz
Poreklo: Holandija
Zuti paradajiz
Žuti paradajz
Poreklo: Holandija
Grapolo crveni
Paradajz sa peteljkom Grapolo
Poreklo: Holandija

Crveni charry
Cherry paradajz crveni sa peteljkom
Poreklo: Italija
Charry mix
Cherry paradajz mix
Poreklo: Holandija
Sljivar
Paradajz šljivar
Poreklo: Holandija, Španija
pCrni kumato
Crni paradajz kumato
Poreklo: Holandija, Francuska, Španija