Sveža morska riba, kao i sveža slatkovodna, odmah po završenom prijemu u naše distributivne centre odvozi se u komoru za skladištenje ili direktno u prodajni prostor. Iako već stoji izložena na ledu, na svakih pola sata posipa se ljuspastim ledom radi održavanja adekvatne temperature. METRO asortiman broji preko 130 različitih artikala ribe i plodova mora što ga čini jedinstvenim na tržištu.


Morska riba

  • Brancin

    Brancin

    Zbog čvrstog i ukusnog mesa sa malo kostiju, pripada najtraženijim ribama u evropskim kuhinjama.

  • Orada

    Orada

    Meso je pogodno za jako začinjavanje.

  • Losos

    Losos

    Telo lososa prekriveno je sitnim krljuštima srebrno-sive boje sa sitnim crnim pegama, a malu glavu karakteriše špicasta vilica.

  • Romb

    romb-180x110

    Pljosnate ribe su specifične po svom ravnom telu, koje je prošireno sa strane. Jedan od najpoznatijih predstavnika je romb, nazvan još i oblić kvrgaš.

  • List

    Lignja tube

    Poslastica zvana "riblji obrazi" je jako popularna kod ove ribe. Komad mesa koji se nalazi ispod škržnih otvora predstavlja pravi specijalitet.

  • Patarača

    Pataraca

    Jednako je omiljena kao i običan list i koristi se za pripremu brojnih specijaliteta. Njeno nemasno meso ima odličan ukus kada se isprži na puteru.

  • Iverak

    Iverak

    Telo ove ribe je široko i ovalno sa visoko uzdignutim leđima. Dostiže dužinu do 90 cm i masu od 7 kg.

  • San Pjer

    San Pjer

    Prilično skupa zbog ograničenosti ulova, San Pjer je zvezda internacionalne kuhinje.

  • Škarpina

    Skarpina

    Predstavnik oklopnjača koji posebno mesto zauzima u francuskoj kuhinji, te je zbog toga poznat i pod francuskim nazivom raskas ruž.

  • Pagar

    Pagar

    Iako nalikuje na zubatca, Pagar je specifičan po svojoj rubin crvenoj boji i plavom šarom između očiju.

  • Kokot

    Kokot

    Odlikuje se izuzetno ukusnim mesom koje je najukusnije kada je prženo.

  • Arbun

    Arbun

    Arbun živi u Atlantskom okeanu, a pre svega u Sredozemnom moru. Meso je vrlo ukusno i zbog toga veoma omiljeno.

  • Zubatac

    Zubatac

    Razne vrste ove ribe pojavljuju se u velikim jatima u priobalnim vodama. Više od dvadest vrsta naseljava samo Sredozemno more.

  • Kirnja

    Kirnja

    Kirnja se hrani rakovima i mekušcima zbog čega ima čvrsto belo meso visokog kvaliteta.

  • Ovčica

    ovcice-180x110

    Pravi izbor za sve koji žele da uživaju u autentičnom ukusu mora. Može se pripremiti grilovana, pečena ili pržena

  • Crvena riba

    Crvena riba

    Ovo je vodeća riba na tržištu SAD i sinonim za dobru ribu. Ima suvo belo meso, samo nekoliko velikih kostiju i dostiže u proseku 2 do 3 kg.

  • Gof-orphan

    Gof

    Prepoznatljiv je po srebrnkastim krljuštima koje imaju raznobojan odsjaj. Meso je najbolje poširati i dobro začiniti.

  • Lica

    Lica

    Vrsta morske ribe koja naseljava pretežno vode Mediterana. Mogu težiti do 18 kg i narasti do 1.5 metra.

  • Bakalar

    Bakalar

    Naseljava severni priobalni deo Atlantika na dubini do 600 m i može da naraste do 2 m.

  • Grdobina

    Grdobina

    Meso ove ribe je pravi specijalitet, uglavnom samo repni deo koji uopšte nema kostiju.

  • Grboglavka

    Grboglavka

    Grboglavka je predator koji živi na dubinama do 100 m. Obično naraste do 100 cm dužine i do 6 kg težine.

  • Lokarda

    Lokarda

    Karakteristike po kojima se razlikuju su sivkaste pege na trbušnom i bočnom delu lokarde, dok je kod skuše taj deo tela boje sedefa. Lokarda ima znatno veće oko od skuše.

  • Skuša

    Skusa

    Skuše žive u dubokim morima i u jatima idu na duga putovanja. Izuzetno su pogodne za dimljenje jer sadrže veliku količinu masti.

  • Šarun

    Sarun

    Naziva se još i šnjur i spada u vrstu bodljikavih skuša.

  • Palamida

    Palamida

    Palamida pripada porodici skuša.Žive u jatima koja se mogu zateći i u Jadranskom moru, duž južnih obala.

  • Prugasta tuna

    Prugasta tuna

    Tune naseljavaju sva mora sveta, a zbog svog dobro razvijenog sistema krvnih sudova svrstavaju se u toplokrvne životinje.

  • Pegasta tuna

    tuna-list21

    Pegasta tuna je prepoznatljiva po crnim pegama izmedju pektoralong i trbušnog peraja, dok duž leđa ima crne krivudave linije.

  • Inćun

    Incuni

    Inćuni su male ribe koje mogu narasti do 40 cm. Imaju izuzetno jak i pikantan ukus i miris.

  • Papalina

    Papalina

    Papaline predstavljaju pravi delikates. Zbog visokog sadržaja masnoća pogodne su za dimljenje.

  • Sardela

    Sardela

    Sardela se smatra kraljicom riba. Spada u plave ribe i bogata je nezasićenim aminokiselinama omega-3 i omega-6 pa je vrlo zdrava. Ukusnog je mesa i laka za varenje.

  • Triilja

    Trlja

    Riba sa svetlo crvenim krljuštima. Najveći broj jedinki naraste do 25cm.

  • Cipal

    Cipal

    Rasprostranjen je u obalnom pojasu gotovo svuda u svetu, osim u hladnim morima s temperaturom nižom od 8 stepeni.

  • Oslić

    Oslic

    Oslić se priprema sa kožom a najčešće se koristi za prženje na ulju ili pripremu čorbi.

  • Mol

    Mol

    Mol pripada najboljim vrstama morskih riba iako ne spada u plemenite ribe. Upečatljiva aroma se oslobađa kada se ova riba prži na maslacu.

  • Salpa

    Salpa

    Naraste do 51cm i može težiti do 3kg. Živi u jatima uzduž šljunkovitih obala.

  • Kantar (crna orada)

    Kantar

    Dužine je između 30 i 70 cm, što je čini manjom od crvene i zlatoglave orade. Crna orada naseljava vode Mediterana, ali i istočni Atlantik, od Norveške do severa Afrike.

  • Šarag

    Sarag

    Bilo da je pripremljen na tiganju, na grilu ili pečen u rerni, šarag će biti izvrstan uz dodatak belog luka i ruzmarina, koji će dodatno istaći njegov ukus.

  • Ušata

    Usata

    Osim u Jadranskom moru, ušatu nalazimo u čitavom Mediteranu, Crnom moru i istočnom Atlantiku. Voli čisto more, pa se retko može videti u većim lukama.

  • Haringa

    Haringa

    Zbog veoma ukusnog mesa bogatog belančevima i mastima, haringa spada u najomiljenije jestive ribe.

  • Hama

    Hama

    Može dostići i do 230 cm i preko 100 kg. Ima izduženo telo, blago spljošteno. Srebrnasto sive je boje, živi na dubinama od 15 do 300 metara.

  • Jegulja

    Jegulja

    Ovom rodu pripadaju ribe sa izduženim telom i kožom bez krljušti. Budući da ovim ribama nedostaju trbušna peraja, zoolozi ih klasifikuju u red Apodes (bez nogu).

  • Ugor

    Ugor

    Ugor je zmijolika riba, dugačkog tela. Ova riba prosečno naraste do 2,3 m i teži oko 48 kg.

  • Sabljaš

    Sabljas

    Izrazito izduženog tela i glave sa izduženim ustima.

  • Morski pas

    Morski pas

    Od oko 250 vrsta ajkula, samo nekoliko se koristi u ishrani a to su: atlantski psi i kostelji. Porodica atlantskih pasa obuhvata ajkule iz dubokih mora srednje veličine.

  • Iglica

    Iglica

    Evropska igla raste do 1 m i ima blago, čvrsto meso koje se može pripremiti na različite načine.

  • Raža

    Raza

    Raže imaju široko i zaobljeno telo, od kojih su mišićava trbušna peraja najveći jestivi deo.


Kako prepoznati svězu ribu?

fresh-fish-1
Jedan od najlakših načina da proverite svežinu ribe je da pogledate peraja – moraju biti očuvana, elastična i bez oštećenja. Oštećenja su često znak dugog izlova i prepunih mreža. Slepljena peraja se javljaju usled neodgovarajućih uslova čuvanja.

fresh-fish-2
Bistre oči predstavljaju jedan od najznačajnijih pokazatelja svežine. Na slikama iznad možete videti razliku između oka sveže i ustajale ribe. Oči sveže ribe su bistre, bez ikakvih oštećenja.
fresh-fish-3
Oči ustajale ribe postaju mutne, krvave i to je najbolji znak da takvu ribu treba izbegavati.
fresh-fish-4
Sjajno crvena boja škrga je još jedan pokazatelj svežine. Pojedinačne pregrade moraju da budu odvojene, ne smeju biti slepljene ili sluzave.
fresh-fish-5
Sveži fileti ne smeju imati jak miris. Ukoliko fileti imaju užegao ili pojačan „riblji“ miris nisu za upotrebu.
popusti-riba