Ima izduženo telo, leđna peraja započinju daleko iza glave, a rep se zavšava trakasto spojem leđnog i trbušnog peraja. Boja je zelenkasta ili sivo-smeđa, dok je donji deo žućkast. Zbog izuzetno ukusnog mesa rečna jegulja je omiljena jestiva riba. Evropski kulinari, posebno u Francuskoj, smatraju je plemenitom ribom. Ovom rodu pripadaju ribe sa izduženim telom i kožom bez krljušti. Budući da ovim ribama nedostaju trbušna peraja, zoolozi ih klasifikuju u red Apodes (bez nogu). Pre pripreme kožu uvek treba oguliti, osim kod mladih primeraka.




Preporučujemo

  • Ljuskari

    ljuskari-listing

    Mnoge vrste ljuskara kao što su jastozi, parozi ili rakovi predstavljaju delikates. Iako je kuvanje najzastupljeniji način pripreme, pogodni su i za druge načine termičke obrade.

  • Mekušci

    mekusci-list

    Najveću grupu mekušaca čine puževi, ali pored njih zapažen gastronomski značaj imaju i glavonošci. U našem asortimanu mogu se pronaći kao sveži ili zamrznuti proizvodi.

  • Školjke

    oyster-listing

    Postoje dva osnovna pravila za pripremu školjki: odstraniti sirovu školjku koja je otvorena i svaku kuvanu koja je zatvorena.

  • Brancin

    Brancin

    Zbog čvrstog i ukusnog mesa sa malo kostiju, pripada najtraženijim ribama u evropskim kuhinjama.

  • Orada

    Orada

    Meso je pogodno za jako začinjavanje.

  • Romb

    romb-180x110

    Pljosnate ribe su specifične po svom ravnom telu, koje je prošireno sa strane. Jedan od najpoznatijih predstavnika je romb, nazvan još i oblić kvrgaš.