Od oko 250 vrsta ajkula, samo nekoliko se koristi u ishrani a to su: atlantski psi i kostelji.  Porodica atlantskih pasa obuhvata ajkule iz dubokih mora srednje veličine. Dok su ajkule iz porodice kostelja relativno male i prepoznaju se po bodlji na prednjem delu leđnog peraja.



Preporučujemo

  • Brancin

    Brancin

    Zbog čvrstog i ukusnog mesa sa malo kostiju, pripada najtraženijim ribama u evropskim kuhinjama.

  • Orada

    Orada

    Meso je pogodno za jako začinjavanje.

  • Romb

    romb-180x110

    Pljosnate ribe su specifične po svom ravnom telu, koje je prošireno sa strane. Jedan od najpoznatijih predstavnika je romb, nazvan još i oblić kvrgaš.

  • Amur

    Amur

    Vrlo pogodan za pripremu različitih vrsti ribljih čorbi, paprikaša i pašteti.

  • Grgeč

    Grgec

    Savet kuvara: Ako ga ukrčkate u sosu od vina i belog luka, dobićete grgeča u najboljem izdanju.

  • Pastrmka

    Pastrmka

    Najlakše se raspoznaje po crvenim ili crnim pegama po celom telu. Može se kuvati u povrću, peći u rerni sa krompirom, pržiti ili grilovati.