Postanite kupac

METRO kartica

Mnoge vrste ljuskara kao što su jastozi, parozi ili rakovi predstavljaju delikates. Iako je kuvanje najzastupljeniji način pripreme, pogodni su i za druge načine termičke obrade.


Pogledajte naš asortiman


Jastog

Jastog

Američki jastog ima sličan izgled kao evropski međutim, razlike postoje. Američki jastog na prednjoj strani ima pipke i ivice klešta su crvenkaste dok su kod evropskog bele boje. Takođe, donji deo klešta je crvene boje a kod evropskog bež ili vrlo svetlo crven. Jastozi žive uz stenovite obale svih umerenih, tropskih i suptropskih mora, u dubini od 30 do 100 m. Umesto klešta, jastozi imaju neku vrstu "otvarača za školje". Danas predstavljaju internacionalni delikates.


Kraba

Kraba

Ovaj predstavnik rakova zauzima posebno mesto u kulinarstvu zbog svog autentičnog i dekorativnog izgleda, ali i zbog činjenice da rakovi naseljavaju samo čiste vode, što ukazuje na visok kvalitet mesa. Kada pomislimo na rakove, kraba je prva asocijacija.

Kljesta krabe

Klešta krabe

Služe se samostalno kao zaseban specijalitet. Poreklom su iz Danske i mogu se pronaći u METRO asortimanu. Služe se samostalno kao zaseban specijalitet. Poreklom su iz Danske i mogu se pronaći u METRO asortimanu
Skampi

Škampi

Poznato je da klešta škampa nemaju kulinarski značaj. Ipak, meso je fino i kvalitetno i nalazi se u repu. Iako je njihov izvorni naziv norveški rakovi, danas su naširoko poznati po italijanskom imenu: škampi. Prepoznajte razliku između kozice i škampa - rep kozice se prepoznaje po tome što se sužava prema repnim perajima. Nasuprot tome, repovi škampa su skoro iste širine svuda i imaju karakterističan oklop. Meso kozica i škampa je veoma slično, ali se samo kozice mogu naći u prodaji oljuštene.
Kozice

Sveže i kuvane kozice

Postoji oko 200 vrsta kozica koje žive u najrazličitijim staništima, od morskih dubina do sasvim plitkih voda. Spadaju u osnovnu podvrstu rakova, pored rakova ljuskara. Razlikovanje termina škampi od kozice još uvek nije usklađeno. Na primer, u Evropi se škampima smatraju primerci kod kojih u jedan kilogram staje 200 komada, a to su uglavnom manji primerci kozica visokog kvaliteta. Iako je meso kozica i škampa vrlo slično, samo se kozice mogu naći oljuštene u prodaji.