Postanite kupac

METRO kartica

Postoje dva osnovna pravila za pripremu školjki: odstraniti sirovu školjku koja je otvorena i svaku kuvanu koja je zatvorena.


Pogledajte naš asortiman


Jakobove kapice
Jakobove kapice

Školjke lepezastog izgleda sa izbrazdanom površinom oklopa, bež-brano boje. Zbog veoma prepoznatljivog i atraktivnog izgleda, najčešće se služe u svojoj ljušturi.


jakobove-kapice-meso


Meso Jakobovih kapica

Bogat asortiman plodova mora i svežih školjki obogatili smo očišćenim mesom školjki San Žak, poznatih i kao Jakovljeve kapice. Ovaj kvalitetan i  prepoznatljiv proizvod pronađite u našim distributivnim centrima i pripremite svojim prijateljima ručak za pamćenje!
Kapelunge

Kapelunge

METRO je ponosan što u svom asortimanu ima ove školjke koje su vrlo ukusne ali retko dostupne u prodaji. Mogu se jesti sveže ili kuvane, a često i pripremljene u sosu od putera i penušavog vina. Kapelunge su duguljastog oblika i izuzetno oštrih ivica. Oblikom podsećaju na staromodnu britvu. Meso je vrlo ukusno, ali retko dostupno u prodaji.Dagnje

Dagnje

Nazivaju se još i morske školjke. Naseljavaju severne delove svih okeana. Među poznatijim jelima koja se prave od dagnji, posebno mesto zauzimaju čorbe. Njihov oblik nije simetričan dok su uobičajene boje siva, crna, smeđa i plava. Dagnja pripada školjkama koje žive na stenama, molovima, podvodnim stubovima i brodovima. Za vreme oseke ljuštura se tako čvrsto zatvori da nekoliko sati, a ponekad i nekoliko dana, mogu opstati na suvom.
Kamenice

Kamenice

Duguljastog i srcolikog oblika, nazubljenih krajeva i ljušture. Njihovo meko meso se može jesti sirovo ali kulinari posebno ističu aromu koju oslobađa dinstanjem na maslacu u sopstvenom soku. Kamenice pripadaju školjkama od izuzetne komercijalne vrednosti. Više od 100 vrsta ostriga rasprostranjeno je u svim umerenim i toplim svetskim morima. Razlikuju se po obliku, boji i veličini. Zahvaljujući dobrim transportnim vezama, ostrige se danas mogu jesti tokom čitave godine.


Kunjka

Kunjka

Poznata i pod nazivom Mušula, ima oblik klasične školjke koji je prilično nepravilan. Najbolje ih je pripremati na buzaru.


Dondole

Ladinke – dondole

Srednje velike okrugle školjke sa koncentrično izbrazdanom ljušturom. Konzumiraju se sveže ili pripremljene u rerni sa puterom i belim lukom. Iako mogu narasti i do 10 cm, prosečna veličina školjke je oko 3-4 cm. Potrebno im je oko dve godine da dostignu tu veličinu. Meso je vrlo ukusno i smatra se izuzetnim delikatesom. Shodno tome, ova školjka je jedna od najskupljih na tržištu
Kalista

Kalista

Školjka sjajne i glatke ljušture sa koncentričnim linijama i braon šarama. Veći primerci se često primenjuju u pripremi sosova dok su manji neretko sastojak različitih punjenja. Sa više od 500 vrsta, venerine školjke čine veoma brojnu familiju. One su zastupljene u svim morima i skoro na svim obalama. Njihovo stanište je pretežno peskovito.


Vongole

Vongole

Srednje velika školjka, sa čvrstom ljušturom bez sedefa. Najveća primena ove školjke je u italijanskoj kuhinji zbog čega se često može naći poslužena sa pastom. Vongola dostiže dužinu do 4 cm. 

Caska

Čaška

Najčešća upotreba je u pripremi rižota. Ističu se svojom dekorativnom ljušturom koja je gotovo kružnog oblika i nijansi koje variraju od braon, preko žućkaste do svetlo crvene. Bitno je znati - prilikom kuvanja, školjke treba same da se otvore. Ukoliko se to ne desi, ne treba ih jesti!