Grgeči su jedni od najbrojnijih rodova košljoriba. Obuhvataju više od 6000 vrsta, od kojih većina živi u moru ali se neke vrste mogu naći i u slatkoj vodi. Prepoznatljivi su po bodljikavom leđnom peraju. Ima relativno visoko i široko telo, maslinastozelena leđa sa tamnim poprečnim prugama, bokovi su svetliji, dok je trbušni deo zelen do svetlo žut. Ako ga ukrčkate u sosu od vina i belog luka imaćete grgeča u najboljem izdanju.
Preporučujemo
-
Mnoge vrste ljuskara kao što su jastozi, parozi ili rakovi predstavljaju delikates. Iako je kuvanje najzastupljeniji način pripreme, pogodni su i za druge načine termičke obrade.
-
Najveću grupu mekušaca čine puževi, ali pored njih zapažen gastronomski značaj imaju i glavonošci. U našem asortimanu mogu se pronaći kao sveži ili zamrznuti proizvodi.
-
Postoje dva osnovna pravila za pripremu školjki: odstraniti sirovu školjku koja je otvorena i svaku kuvanu koja je zatvorena.
-
Zbog čvrstog i ukusnog mesa sa malo kostiju, pripada najtraženijim ribama u evropskim kuhinjama.
-
Meso je pogodno za jako začinjavanje.
-
Pljosnate ribe su specifične po svom ravnom telu, koje je prošireno sa strane. Jedan od najpoznatijih predstavnika je romb, nazvan još i oblić kvrgaš.