Ima visok greben, snažan i širok trup sa puno mišića. U našoj ponudi možete naći ljuskavog i golog šarana, koji se pre svega razlikuju po količini krljušti, koja je kod golog šarana gotovo zanemarljiva. Za prave gurmane i sladokusce uvek dobar izbor, od kotleta prženih u korici od kukuruznog brašna do pikantno nadevenog i pečenog u rerni. Šaran potiče iz Azije ali je već u 15. veku u celoj Evropi postao važna slatkovodna vrsta. Sa obe strane šaran ima karakterističan kraći i duži brk. Voli tople, sporotekuće vode sa muljevitim dnom i mnoštvom biljaka.
Preporučujemo
-
Mnoge vrste ljuskara kao što su jastozi, parozi ili rakovi predstavljaju delikates. Iako je kuvanje najzastupljeniji način pripreme, pogodni su i za druge načine termičke obrade.
-
Najveću grupu mekušaca čine puževi, ali pored njih zapažen gastronomski značaj imaju i glavonošci. U našem asortimanu mogu se pronaći kao sveži ili zamrznuti proizvodi.
-
Postoje dva osnovna pravila za pripremu školjki: odstraniti sirovu školjku koja je otvorena i svaku kuvanu koja je zatvorena.
-
Zbog čvrstog i ukusnog mesa sa malo kostiju, pripada najtraženijim ribama u evropskim kuhinjama.
-
Meso je pogodno za jako začinjavanje.
-
Pljosnate ribe su specifične po svom ravnom telu, koje je prošireno sa strane. Jedan od najpoznatijih predstavnika je romb, nazvan još i oblić kvrgaš.