Telo tolstolobika je visoko, sa strane spljošteno, a glava široka - sa debelim čelom i očima spuštenim ispod uzdužne ose tela. Leđa su mu tamnosiva, bokovi srebrnasti, a trbuh beličast, nepravilno je prošaran bordo-braonkastom bojom. Krljušti su male i tanke. Tolstolobik je rečna, bela i nemasna riba. Meso mu je izuzetno sočno. Protkano je krupnim i jakim kostima i zbog toga je pogodan za prženje ili pečenje u rerni sa saftom od povrća ili u sosu od vina.

Preporučujemo

  • Brancin

    Brancin

    Zbog čvrstog i ukusnog mesa sa malo kostiju, pripada najtraženijim ribama u evropskim kuhinjama.

  • Orada

    Orada

    Meso je pogodno za jako začinjavanje.

  • Romb

    romb-180x110

    Pljosnate ribe su specifične po svom ravnom telu, koje je prošireno sa strane. Jedan od najpoznatijih predstavnika je romb, nazvan još i oblić kvrgaš.

  • Amur

    Amur

    Vrlo pogodan za pripremu različitih vrsti ribljih čorbi, paprikaša i pašteti.

  • Grgeč

    Grgec

    Savet kuvara: Ako ga ukrčkate u sosu od vina i belog luka, dobićete grgeča u najboljem izdanju.

  • Pastrmka

    Pastrmka

    Najlakše se raspoznaje po crvenim ili crnim pegama po celom telu. Može se kuvati u povrću, peći u rerni sa krompirom, pržiti ili grilovati.