Francuska je poznata kao zemlja hiljadu sireva, što proizilazi iz činjenice da je upravo ona jedan od najvećih proizvođača sireva, i da su Francuzi među najvećim svetskim potrošačima sira. Bilo da izaberete sir sa plesnima ili sa orasima, kao predjelo ili kao glavno jelo, jednostavno, francuski sirevi se sa zadovoljstvom služe u najrazličitijim oblicima.


Francuski asortiman

 

 

Brie
 

Brie

Brie se servira i poslužuje na sobnoj temperaturi. Tanka bela korica je jestiva ali, preporučljivo je da se odstrani ukoliko se sir poslužuje uz vino, jer blagi ukus amonijaka može pokvariti aromu vina. 

Camembert
 

Camembert

Meki punomasni sir sa belom plemenitom plesni. Odličan je u kombinaciji sa crvenim voćnim vinima. 

Roquefort
 

Roquefort

Rokfor (Roquefort) je francuski sir od ovčijeg mleka prepoznatljiv po plemenitim plavim plesnima. Potiče sa juga Francuske i jedan je od najpoznatijih sireva na svetu. 

Plavi sir
 

Plavi sir

Glavna karakteristika ovih sireva je struktura protkana plavo-zelenim plenivim površinama nejednake veličine. 

Specijalne vrste sireva
 

Specijalne vrste sireva

Koziji sir se koristi kao autentičan dodatak jelima, ili kao osnovni sastojak salata. Miris i ukus je specifičan, i lako prepoznatljiv.