Dokazano je da je Italija prethodila Francuskoj u proizvodnji sireva, naročito ako se uzme u obzir da su još Stari Rimljani imali sopstvenu tradiciju pravljenja sireva. Italijani su veliki ljubitelji ovih proizvoda i izuzetno su ponosni na svoje regije, zbog čega svako mesto sigurno ima i svoj autentičan sir. Sirevi se najčešće prave od kozjeg, ovčijeg i kravljeg mleka. Danas, postoji preko 400 vrsta italijanskih sireva od kojih su pojedine poznate širom sveta.


Italijanski asortiman

 

 

Grana Padano
 

Grana Padano

Ime potiče od reči Grana što znači "zrnasta struktura" i Padano što predstavlja naziv za dolinu reke Po (Pianura Padana)

pamigiano-reggiano-180x110
 

Parmigiano Reggiano

Aromatični, masni kravlji sir koji dolazi iz velike porodice tvrdih sireva granulaste strukture. Ukus je izvanredan, ispunjen voćnim primesama uz blagu pikantnu notu na kraju. 

Pecorino
 

Pecorino

Tvrdi, punomasni italijanski sir proizveden od ovčijeg mleka, izuzetno oštrog i snažnog mirisa, sa izraženim aromatičnim notama. 

Provolone
 

Provolone

Višenamenski sir. Koristi se u kuvanim jelima, dezertima, pa čak i za rendanje. 

Montasio
 

Montasio

Polutvrdi punomasni sir od kravljeg mleka sa minimum 32% mlečne masti. Dolazi iz velike porodice alpskih sireva. 

Gorgonzola
 

Gorgonzola

Gorgonzola je prepoznatljiva vrsta sira sa plemenitim plesnima zelenkasto-plavičaste boje. U kombinaciji sa pažljivo odabranim vinom preneće čari Italije u Vaš dom. Često se naziva i plavi sir. 

Mascarpone
 

Mascarpone

Sveži meki sir od kravljeg mleka, izrazito mlečno-bele boje i svilenkasto-kremaste strukture sa udelom mlečne masti od 60% do 75%. 

mozzarela-180x110
 

Mozzarela

Vrsta sira karakteristična po svom svežem ukusu, blagom ali prepoznatljivom, u kome se oseti lagana kisela nota.

Ricotta
 

Ricotta

Ova vrsta svežeg sira je zapravo nusproizvod jer se proizvodi od onoga što preostaje u procesu sirenja a sadrži pregršt hranljivih sastojaka i bogatstvo ukusa. 

Ostali tvrdi sirevi  Ostali sirevi