Zanimljivo je da je do 20. veka pravljenje sira bilo posmatrano više kao zanat ili veština nego kao rezultat procesa proizvodnje. Izrada sireva na dvoru, u manastirima i na plemićkim imanjima smatrana je značajnim umećem. Dela takozvanih "sirarskih majstora" cenjena su jednako kao umetnička dela muzičara, slikara ili vajara. Naša ponuda srednjoevropskih vrsti sira otvara vrata tradicionalnih receptura.
Srednjoevropske vrste sira
 |
Gauda
Gauda nosi ime grada na jugu Holandije, iz kojeg potiče. Na tržištu se razlikuju različite varijante koje zavise od dužine zrenja sira.
|
|
Edam
Edam je tvrdi sir koji nosi naziv po gradu u Holandiji.
|
|
Trapist
Trapist potiče iz Francuske.Ima finu, gipku strukturu bez rupa i zbog toga je izuzetno lak za rezanje.
|
|
Ementaler
Ementaler je polutvrdi sir, žute boje sa karakterističnim rupama.Poseduje pikantan, ali ne i oštar ukus.
|
Ostale vrste polutvrdih sireva