Citrusi potiču iz tropskih krajeva jugoistočne Azije, gde su prve biljke uzgajane negde pre oko 4000 godina pne. Postoji preko 1600 različitih sorti citrusa, a trgovina citrusima se odvija već više od 200 godina.  U većini slučajeva se jedu sveži, ali se prerađuju u sokove, mermelade, džemove i brojne poslastice. U najvećoj meri sadrže vitamin C, ali sadrže i vitamine grupe B.


Pogledajte naš asortiman


Limun
Limun
Poreklo: Turska, Argentina, Španija
Za razliku od dugih citrusa, limunovo drvo cveta i daje plodove tokom cele godine. Zbog svoje kiselosti, u kulinarstvu se uglavnom koristi kao začin.Limun je prirodni, antiseptik i antioksidans. Sprečava gripu, prehladu i mnoge vrste infekcija, a takođe štiti od stresa i depresije.

Pomorandza
Pomorandža
Poreklo: Grčka, Južna Afrika, Španija
Citrusi su danas najviše gajeno voće na svetu, ispred banana i stonog grožđa. Na prvom msetu su pomorandže sa više od 60% ukupne proizvodnje. Moraju se pažljivo čuvati jer su osetljive na pritisak, a načinjanje kore dovodi do kvarenja. Kod pomorandže je, inače, sve korisno – kora, plod i cvet, pa je i u konzumiranju široko zastupljena.
Limeta
Limeta
Poreklo: Brazil
Da li ste znali o istorisjkoj važnosti koju je limeta imala za mornare? Naime, korišćena je na brodovima kao prevencija od bolesti skorbut, bolesti koja nastaje usled nedostatka vitamina C. Limeta može da se čuva na sobnoj temperatuir ili u frižideru do 3 nedelje.
Grejp crveni
Grejpfrut crveni
Poreklo: Turska, Južna Afrika

Grejpfrut se jede oljušten i iseckan na manje parčiće, sam sa nešto malo šećera ili meda, ali i u kombinaciji sa drugim voćem (pomorandža, mango, banana...). Obično se koristi za voćne salate  ili u kombinaciji sa nekim drugim voćem za voćne koktele. Crveni grejpfrut sadrži više antioksidanasa od žutog grejpfruta.

Grejp zuti
Grejpfrut žuti
Poreklo: Turska, Južna Afrika

Veoma ukusno, aromatično i osvežavajuće vitaminsko voće. Koriste se zreli sveži plodovi, kao i sok od grejpfruta ili kompot, ali i kao sastojak voćnih salata. Sadrže puno šećera i nešto biljnih vlakana, a skroba nema.


Pomelo
Pomelo
Poreklo: Kina
Smatra se da je pomelo predak grejpfruta. To je posebna vrsta, a ne hibrid. Pomelo se najčešće koristi u ishrani svež, ili se od njega prave i sokovi, a kora se može koristiti za izradu džemova. Kora i sadržina pomela se u Aziji koriste za pripremu slatkih jela i deserata. Dobar je za voćne salate i kao dodatak salatama od povrća.
Mandarina
Mandarina
Poreklo:Grčka, Turska, Hrvatska
Mandarina je zajednički naziv za sve varijatete pomorandži, od kojih se razlikuju po tome što imaju tanju koru koja se lako skida. Bogate su vitaminima i idealne da se konzumiraju u svežem stanju. Samo jedna mandarina u stanju je da vam da i do 80% neophodnog dnevnog unosa vitamina C, koji je odličan oksidans i kao takav čuva naš DNK od oštećenja, a istovremeno jača imunitet.

Kumkvat
Kumkvat
Poreklo: Izrael
Bojom, izgledom, a i ukusom koji je nešto izmedju limuna i pomorandže, kumkvat opravdava nadimak - zlatna pomorandža. Od pomorandže se razlikuje po tome jer se jede zajedno sa korom i ima kiseliji ukus, U kineskom jeziku kumkvat se naziva džin-džu, što u prevodu znači "daj prijatelju poklon" zbog činjenice da se ova biljka poklanja posađena u saksiji.