Egzotično voće je veoma zdravo, jer sadrži jako puno vitamina C, kao i vitamin B, koji je neophodan za pretvaranje hrane u energiju. Na sobnoj temperaturi, većina vrsti egzotičnog voća može trajati dva dana. Zato je bolje staviti ga u frižider (osim ananasa i banana koji ne podnose hladnoću). Tako ćete im produžiti rok trajanja do 15 dana.


Pogledajte naš asortiman


Ananas
Ananas
Poreklo: Kostarika
Ananas je s pravom kralj voća. I to ne samo stoga što mu je priroda podarila krunu od lišća, već i zato što sadrži kraljevsku koncentraciju vrednih sastojaka. Bogat je enzimima, mineralima i vitaminima. Spolja i iznutra hrani kožu, čuva njenu vlažnost, obnavlja je, čisti i sakuplja njene pore. Podstiče metabolizam i sagorevanje masnoća - uspešno deluje protiv celulita.

Nar
Nar
Poreklo: Turska, Izrael
Pre svega se upotrebljava osvežavajući sok od nara: ako se plod čvrsto istrlja preko tvrde površine, mekano meso oko semenke puca i sok se može piti slamčicom direktno iz voćke.

Mango
Mango
Poreklo: Brazil
Danas postoji više od 1000  vrsti manga što je rezulatat tradicije uzgajanja koja premašuje 4000 godina. Boje manga variraju od zelene do narandžasto-crvene. Odlikuje ga bogat tropski ukus nalik na ukus breskve i ananasa.
Avokado

Avokado
Poreklo: Izrael
Avokado je voće koje stručnjaci smatraju jednim od najnutritivnijih. Postoji više od 80 sorti avokada, koje se svrstavaju u tri kategorije: meksičku, gvatemalsku i zapadnoindijsku.
U letnjim danima avokado je izvrstan za brzu pripremu hladnih supa s krastavcima, paradajzom ili tikvicama.


Papaja
Papaja
Poreklo: Ekvador
Papaja je bogat izvor vitamina A i C, štaviše, polovina male papaje obezbeđuje 150% preporučene dnevne doze vitamina C. Ima malo kalorija, bez holesterola, i obiluje kalijumom. Mogu se čuvati u frižideru do nedelju dana, ali je najbolje konzumirati ih u roku od dan ili dva.
Marakuja
Marakuja
Poreklo: Kolumbija
Sve vrste marakuje potiču iz tropskih krajeva Srednje i Južne Amerike. Kako voćka zri boja kore se menja od zeleno-braon do purpurno ljubičaste.
Pasionka
Pasionka
Poreklo: Zimbabve
Ovo krajnje aromatično voće je odlipčan izvor vitamina A i C, kalijuma i gvožđa. Kada je zrela ima izboranu tamno ružičastu koru koja odaje star izgled. Međutim, to ne znači da je voće trulo. Konzumira se direktno iz ljušture, sa semenkama koje su bogate prirodnim vlaknima.
Rambutan
Rambutan
Poreklo: Venecuela
Zrelo voće ima tamno crvenu koru i crvene pipke sa zelenim vrhovima. Bele unutrašnjosti koja se lako odvaja od semena, rambutan je dobar predstavnik slatkog voća.
Karambola
Karambola
Poreklo: Malezija
Prepoznatljivo po svom obliku, po kome je i dobilo ime, ovo voće je idealno jesti sveže, sa semenkama. Kada se preseče popreko odiše neuobičajenom dekorativnošću, jer tada dobija oblik zvezde.
Pitaja
Pitaja
Poreklo: Vijetnam
Zmajevo voće, kako se još naziva, odlikuje se pomalo nezgrapnim oblikom i korom sa bodljama. Sadrži antioksidanse, vitamin C, magnezijum, kalcijum, fosfor, vlakna, zbog čega je, prema navodima Daily Mail-a, 2013. godine bio proglašen "super-namirnicom".

Kivano
Kivano
Poreklo: Francuska
Kivano je voće ovalnog oblika koje je lako prepoznati po rogovima koje ima na kori. Kada biste želeli da definišete ukus ovog voća, zaključili biste da je to zanimljiva kombinacija ukusa limete, banane i krastavca.

Kivi
Kivi
Poreklo: Italija, Grčka
Zreo kivi je osetljiv na pritisak i ima slatko-kiselast ukus. Nezreli plodovi se mogu držati na sobnoj temperaturi dok ne sazru a da bi se ovaj proces ubrzao, najbolje je staviti kivi u plastičnu vrećicu zajedno sa bananom ili jabukom. Zbog etilena koji isparava iz njih pospešuje se proces zrenja.Jabuka kineska
Japanska jabuka
Poreklo: Kina
Japanska jabuka je poznata u svetu i pod imenom Kaki jabuka. Plodovi ove jabuke dosežu težinu od čak pola kilograma. Osim što obiluje vitaminom C, ova voćka ima dosta biljnih vlakana pa pomaže u snižavanju nivoa holesterola.
Kokos
Kokosov orah
Bogat kalcijumom i vitaminom B, kokos može da stoji otvoren u frižideru do 4 dana. Zanimljivo je da neotvoren kokosov orah, može da izdrži na sobnoj temperaturi do 4 meseca.

Banana
Banana
Poreklo: Ekvador, Kostarika, Panama, Kolumbija
Iako su dva najveća svetska proizvođača Indija i Brazil - male količine se izvoze iz ovih zemalja. Najčešći izvoznici su Ekvador, Kostarika, Panama i Kolumbija. Bogata je karbohidratima, fosforom, gvožđem, magnezijumom i vitaminima B, C, E. Postoji sedam stepeni za zrelost banane, a najviše šećera ima u stepenu sedam, kada banana dobija braon pege po kori. Delimično zrela banana može potpuno da sazri na sobnoj temperaturi, a da bi se ubrzao proces - može se staviti pored jabuke.