Postanite kupac

METRO kartica

Alergeni

alergeni

Da li poznajete nekoga ko se u restoranu uvek prvo informiše o sastojcima jela? Ili možda i sami uvek pažljivo pročitate sastav označen na pakovanju proizvoda pre nego što se odlučite za kupovinu? Ako je Vaš odgovor potvrdan, verovatno razumete ozbiljnost alergija i značaj alergena. Razumemo i mi - Zato u METRO-u uvek znate šta kupujete. 


Deklarisani i na poseban način istaknuti alergeni na pakovanjima proizvoda omogućavaju Vam da izbegnete mogućnost pojave alergija na neki od sastojaka proizvoda. Alergija ili preosetljivost na hranu je reakcija organizma na neki od sastojaka hrane, smatrajući ga stranom supstancom sa reakcijom organizma na promenu imunološkog odgovora. Namirnice koje izazivaju alergijske reakcije nazivaju se alergeni.

Osobama koje pate od alergije preporučuje se pažljiv odabir hrane i čitanje deklaracija proizvoda, pri čemu se posebna pažnja mora posvetiti listi sastojaka. Uredba EU 1169/2011 o informisanju potrošača, koja je stupila na snagu 2014. utemeljuje zahtev o navođenju alergena u hrani za sve subjekte čije je poslovanje u vezi sa hranom.  

Izdvojeno je 14 namirnica koje, uz proizvode čiji su sastojak, uzrokuju alergije ili intolerancije. Njih je obavezno navesti na deklaraciji proizvoda ili obezbediti drugi način informisanja. Na primer, najčešći oblik informativnog obaveštavanja u restoranima jeste putem menija kada se alergeni navode kao sastojci korišćeni u pripremi jela. Ukoliko želi dodatne informacije, svaki gost može da se informiše i putem razgovora sa šefom kuhinje.

Alergije ne moraju da utiču na Vaš svakodnevni život - METRO Vam u tome pomaže.Celer

celer
Jaja

jaja

Kikiriki
kikiriki

Lupin
lupin

Uključuje list, stabljiku, seme i koren. Može se naći u celerovoj soli, salati, začinima, supama i pojedinim mesnim jelima.


Jaja su uobičajeni sastojak majoneza, kolača, krema, mesnih proizvoda, testenine, umaka, proizvoda glaziranih sa jajima.


Kikiriki se obično koristi kao sastojak kolača, biskvita, umaka, deserta, brašna i ulja kikirikija.


Brašno i seme lupina se koriste kako bi se postigla žućkasto zlatkasta boja peciva, testenina, poslastica i sl.


Seme susama
seme susama

Soja
soja

Žitarice koje sadrže gluten

zitarice


Rakovi

rakovi

Najčešće se koristi kao posip za peciva, za pripremu humusa, tahini paste i susamovog ulja.


Najčešće se nalazi u vegetarijanskoj hrani, tofuu, sojinom brašnu i sojinim belančevinama, desertima i mesnim proizvodima.


Pšenica, raž, ječam, zob, pir, kamut i ostali njihovi srodnici sadrže gluten i najčešće se mogu naći u proizvodima koji sadrže brašno, kao što su prašak za pecivo, testenine, prezle, hleb, kolači, peciva, panirano meso, supe, umaci i slično.


U ovu grupu alergena spadaju rakovice, jastozi, škampi i kozice. Treba biti oprezan – na primer meso škampa se često koristi za pravljenje Azijskog karija i salate.


Sumpor dioksid i sulfiti
sumpordioksulfi

Slačica

slacica

Mleko
mleko
Riba
riba

Najčešće se nalazi u suvom voću. Pored toga, veliku upotrebu nalazi kod pripreme mesnih proizvoda, bezalkoholnih pića, piva i vina.

Najpoznatiji proizvod od slačice je senf koji se često koristi kao dodatak jelu, u pripremi mesnih jela i umaka.


Najčešće se nalazi u vegetarijanskoj hrani, tofuu, sojinom brašnu i sojinim belančevinama, desertima i mesnim proizvodima, kolačima i dr.


Pored sveže i konzervisane, riba se može naći i u obliku ribljih umaka (kao što je, na primer, Worchester umak) kao sastojak u pizzi, salatnim dresinzima…


Mekušci
mekusci
Orašasto voće
orasasto-voce

U ovu grupu alergena spadaju školjke, puževi, lignje i morski puževi. Mogu se naći kao sastojak u umacima i kuvanim ribljim jelima.


U grupu orašastog voća spadaju lešnici, bademi, orasi, indijski oraščići, pekan orasi, brazilski orasi, pistaći, makadamije. Često se mogu naći kao sastojak sladoleda, kolača, marcipana, umaka, ulja i slično.