Aromatizovani svinjski file sa varivom od heljde i suvih šljiva na pireu od vlašca

Ne prosipajte vodu nakon kuvanja povrća, iskoristite je za nalivanje jela!
Hero svinjski file

Namirnice korišćene za pripremu ovog jela su većinom proizvedene u Srbiji čime podržavamo očuvanje lokalnih proizvoda.

Vreme pripreme
:
1 h
Nivo težine
:
Srednji
Broj porcija
:
1

Potrebne namirnice

KoličinaSastojci
220grama
svinjskog filea
80grama
heljde
20grama
suvih šljiva
100grama
belog krompira
50grama
šalot luka
3grama
peperinconi
30grama
putera
0,2dl
mleka
30grama
tvrdog sira
10grama
svežeg vlašca
5grama
svežeg ruzmarina
Po želji
biber šareni, so i kleka
50grama
suncokretovog ulja

Priprema

1. korak
Svinski file odvojiti od žilica.
Usitniti ruzmarin, biber, kleku, so, uz dodatak par kapi ulja i masu utrljati u pripremljeno meso zatim uviti u foliju i odložiti u frižider.
2. korak
Krompir skuvati u slanoj vodi i sačuvati vodu u kojoj se kuvao.
Ispasirati i dodati seckan vlašac, peperoncine, so, biber, mleko i puter i umutiti penasto u pire...
Ispržiti meso na puteru uz nalivanje vode u kojoj se kuvao krompir.
3. korak
Heljdu skuvati i sačuvati vodu u kojoj je kuvana.
Propržiti sitno seckan šalot luk i dodati kuvanu heljdu sa seckanim suvim sljivama.
Sve zajedno dinstati par minuta uz dodatak vode u kojoj se kuvala heljda i začiniti.
Dodati malo putera i rendan tvrdi sir...
Servirati po želji.
Milica Aleksic za recepte

Milica Aleksić, rukovodilac METRO HoReCa centra