VINA NOVOG SVETA

chile-overview
Vinima novog sveta smatraju se sva vina proizvedena izvan teritorija tradicionalnih vinograda Evrope, Bliskog Istoka i delimično Severne Amerike. Vina Novog sveta donose primesu svežine, inovacije i internacionalnog stila. Čile je snažan i na svetskom tržištu prestižan proizvođač među vinarijama Novog sveta. Njegova topla klima koju oblikuju struje priobalja i Anda, čini ovu zemlju idealnom za uzgajanje vinove loze. To možda najbolje objašnjava Carlos Gatica, vinar vinarije Santa Rita: "Čile jednostavno ima prave uslove - fin miks zemljišta i temperatura i ljudi naravno. Ljudi ovde neguju životne vrednosti." Vino godine donosi utiske izvrsnosti pri svakom posluženju.

SASTAV ZEMLJIŠTA

  • Uslovi koje Čile nudi

Vinova loza zahteva vrlo određene uslove, zbog toga svaka sredina na specifične načine diktira kakvo će grožđe roditi. Čile ima jedinstvene uslove koji daju kvalitetnu i besprekornu vinovu lozu. Vino godine Cavanza potiče iz vinograda iz dolina Rapel i Aconcagua.

  • Plodno tle Santa Rite

Vinogradi Santa Rite crpe samo najbolje iz bogatih zemljišnih regija koje obezbeđuje priobalje i doline Anda. Uz obale može se naći čisto, starije i teže zemljište bogato glinom koja je fantastična za uzgoj grožđa. Pored toga, na čilenaskom zemljištu se ne beleži prisustvo filoksera, upornih insekata koji napadaju vinove loze i ostećuju grožđe.

  • Pejzaži Čilea

terroir


full-with-banner-940x140

ČILEANSKA KLIMA

  • Idealna klima

U kombinaciji sa toplom mediteranskom klimom, čilenaska centralna zona obezbeđuje temperature koje su savršene kako za gajenje crvenog tako i belog grožđa. Sorta grožđa Chardonnay buja pri nižim temperaturama dok Cabernet Sauvignon zahteva blago toplije uslove.

  • Vrhunac izbora crvenih i belih vina

U blizini priobalja, morski povetarci održavaju temperature svežijim što pomaže belim sortama grožđa pri zrenju. Sasvim suprotno, sorta Cabernet Sauvignon raste bolje kada su temperature toplije. Iz tog ugla gledano, vinogradi pri obalama  imaju ulogu amortizera za vinograde Anda, i obezbeđuju toplije temperature koji su pogodni za uzgajanje crvenih sorti grožđa. Od ovoga benefit ima i Cavanza Rosé, koje sadrži sorte Cabernet Sauvignon i Širaz. 
  • Vinogorja 

climate

INTERVJU SA  KARLOSOM GATIKOM: KOJI SU IDEALNI VINSKI USLOVI KOJE ČILE NUDI

METRO:
Na koji način čilenaska sredina utiče na grožđe i samim tim na vina?
Karlos Gatika (Carlos Gatica):
Ako razumete suštinu vinogradstva onakvom kakva zaista jeste, onda znate da je tropska klima idealna za ovu delatnost. Vinova loza raste, širi se i rađa plodove ali kada vinovu lozu postavite u različita okruženja, vidite da i biljka drugačije reaguje. To je jedna od osnovnih činjenica. Šira slika jeste da svaka situacija izlaže vino drugačijim uslovima - isto grožđe može rasti pod drugačijim uslovima i dati sasvim različito vino na kraju. Gustina granja, količina vode kojom biljka raspolaže u zemljištu, padavine, količina korenja koja postoji - sve to utiče na ukuse i arome koje ćemo osetiti u samoj čaši serviranog vina, već pri prvom gutljaju.
METRO:
Da li smatrate da je grožđe vrlo osetiljiva biljka?
Karlos Gatika (Carlos Gatica):
Grožđe je veoma rustična biljka. Najbolje se osete varijacije pri uzgajanju vinove loze u boljim uslovima i pažljivim tretmanom, pri čemu se dobijaju najbolja vina kao rezultat, i kada se obrati pažnja na to kakva vina se proizvode od grožđa gajenog u drugačijim uslovima. 
METRO:
Kako određujete koje zemljište je najbolje u vašoj oblasti za uzgajanje vinove loze? 
Karlos Gatika (Carlos Gatica):
Prvenstveno, u Čileu postoje adekvatna zemljišta u podnožju Anda i pri obalama. Potrebno je, zatim, odlučiti koju vrstu grožđa želimo i pronaći odgovarajuću klimu za njene potrebe - ako želimo belo vino, moramo se izmestiti bliže Pacifiku gde su uslovi hladniji i omogućavaju da se sve arome i kiseline zadrže. Kada razmišljamo o crvenim sortama, moramo da se izmestimo ka Andima, gde nas očekuju topliji uslovi. Naravno, jednako su bitni i klimatski uslovi, moramo imati ograničene padavine, kako bismo osigurali da dođe do idealnog stepena zrenja pre berbe.
METRO:
Kada probate vina iz Čilea da li Vam njihov ukus otkriva nešto što se tiče samog sastava zemljišta?
Karlos Gatika (Carlos Gatica):
Kada probate i pijete dosta vina, možete već pri prvom gutljaju da kažete dosta o samom zemljištu. Osunčana tla teže da daju vina moćna ali sa slabije koncentrisanom strukturom. Čista zemljišta daju vina sa većom koncentracijom. Kada ste obučeni za to, ili imate istančan ukus za vina, možete da razaznate u kom okruženju je raslo i razvijeno vino koje pijete. Bitno je takođe znati, koliko je vreme zrenja potrebno kom vinu. Tako je na primer za vino Cavanza Cabernet Sauvignon, potrebno između 3-5 godina zrenja.
METRO:
Da li možete reći da ste probajući ova vina, osetili pravi ukus Čilea?
Karlos Gatika (Carlos Gatica):
Da, smatram da jesam.