Rakija

Rakija je više od običnog alkoholnog pića – to je deo tradicije, kulture i svakodnevnog života u Srbiji. 

rakija

Deo je mnogih društvenih okupljanja, a često su uz nju vezana i određena pravila konzumacije. U nekim regionima, rakija se pije uz obrok, a ponekad se koristi i kao aperitiv. Dobija se destilacijom voća i najčešće se pravi od šljiva, dunja, kajsija, krušaka, grožđa i jabuka,. Pored čistih rakija poznate su i one sa dodacima kao Medovača – rakija sa dodatkom meda, sa slađim i blažim ukusom i Travarica – biljna rakija, infuzirana lekovitim biljem. Rakija obično ima visok sadržaj alkohola, koji varira između 40% i 60% alkohola. 

Šljiva

Iako je „Šljivovica“ najpoznatija rakija, postoji mnogo varijacija u zavisnosti od regiona i vrste šljiva. U nekim područjima, rakija je blaža i mekša, dok u drugima izraženijeg i jačeg ukusa. Takođe, postoje i specijalne verzije šljivovice koja se proizvodi sa dodatkom začina ili držanjem u drvenim buradima, što joj daje specifičan ukus i boju. Za Šljivovicu važi i da je nacionalno piće Srbije i nalazi se na prvom mestu UNESCO-ve liste nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Šljiva

Dunja

Rakija od dunje je pravi izbor za sve ljubitelje voćnih rakija. Plod dunje je specifičan po svom mirisu, ukusu i teksturi, a ujedno i po bogatom aromatičnom profilu koji rakiji daje prepoznatljiv karakter. „Dunjevača“ je uglavnom prozirna, sa blagim žućkastim nijansama, koje potiču od same dunje i načina proizvodnje. Ukus je ujedno blag, voćni, ali i suptilno zreo, sa blagim tonovima gorčine i začinskim notama. S obzirom na to da dunja ima visoki sadržaj pektina, rakija od dunje je često mekša i sa prijatnim završetkom.

dunja

Kajsija

Čuvena „Kajsijevača“ je rakija prepoznatljiva po svom blagom i voćnom ukusu, kao i prijatnoj, blagoj aromi kajsija, što je čini vrlo prijatnom za konzumaciju. Kajsije, sa svojim prirodnim šećerima i specifičnom kiselkastom notom, daju rakiji jedinstven karakter. Idealna je za sve ljubitelje blažih, odnosno, pitkih rakija.

kajsija

Kruška

Najkvalitetnija rakija „Kruškovača“ dobija se od sorte krušaka viljamovka. Rakija od kruške je jedan od najfinijih predstavnika voćnih rakija, sa blagim, voćnim ukusom koji podseća na sočne kruške. Idealna je za ljubitelje rakija koji preferiraju lakše i voćne ukuse. Bilo da je pijete za vreme obroka ili kao aperitiv, kruškovača je savršen izbor za sve koji žele da uživaju u tradicionalnom ukusu rakije.

kruška

Loza

Lozovača je tradicionalna srpska rakija koja se proizvodi destilacijom fermentisanog grožđa. Smatra se jednom od najčistijih vrsta rakije jer se pravi isključivo od grožđa, bez dodatnih sastojaka. Zbog svoje jednostavnosti i snage, lozovača je veoma cenjena u Srbiji i širom Balkana. Lagana i osvežavajuća, sa izraženim voćnim notama grožđa. Ako se čuva u drvenim buradima, može dobiti mekši i kompleksniji ukus.

belo grožđe

Čaše za rakiju