vino

Vino – ne samo piće, već i iskustvo. Kroz vekove, ljudi su ga uzimali kao inspiraciju, izvor radosti i simbol proslava. Danas, vinska kultura prevazilazi granice geografije i klase. Ona je stil života, vrsta hedonizma koja nas povezuje sa zemljom, tradicijom i trenucima sreće. Vino je umetnost u čaši. Boja, aroma, ukus – sve to čini jedinstvenu sliku koju vinski znalci razumeju, a odabrati pravo vino za određeni obrok zahteva senzibilitet i znanje.

vinograd

Vino je hedonistički izbor, jer uživati u čaši dobrog vina znači se prepustiti trenutku, zaboraviti brige i proslaviti život. 

Italija

italija
Italija je zavičaj nekih od najstarijih regiona poznatih po proizvodnji vina, a italijanska vina nadaleko su poznata po širokoj raznolikosti.
Predstavlja jednog od najvećih svetskih proizvođača vina i globalnog lidera po broju proizvedenih boca. Bogata istorija koja datira 4.000 godina unazad, više od 700.000 hektara pod vinogradima kao i autentične sorte vinove loze, čine Italiju jednom od najvažnijih vinskih zemalja sveta. 

Danas Italija ima 343 DOC i 77 DOCG apelacija koje pokrivaju ogroman spektar klimatskih uslova, sorti i stilova vinarstva, možda i najraznovrsnijih na svetu. Od regija na severu Veneto, Friuli i Lombardije, preko svima dobro poznate Toskane i spoja prirodne lepote i istorije vinogradarstva, do regija na jugu čija vina odišu duhom Mediterana, Italija nudi širok spektar raznolikih vina među kojima svako može pronaći nešto po svom ukusu.

španija

španija
Španija iako treća po veličini u proizvodnji vina, jeste zemlja sa najvećim površinama pod vinogradima na svetu, preko milion hektara, tako da je njena istaknuta uloga u svetskoj industriji vina neosporna.

Španija se danas odlikuje brojnim vinskim regijama. Čak 66 vinskih regija ponosi se oznakom Denominación de Origen (DO) koja garantuje vrhunska vina proizvedena po strogo određenim pravilima. Najpoznatije regije su Rioja koja se nalazi u centralno-severnoj Španiji, pored reke Ebro, Priorat i Ribera del Duero gde se proizvodi jedno od najskupljih vina na svetu, Vega Sicilija.

Španija ima preko 600 autohtonih vrsta vinove loze, ali je većina proizvodnje utemeljena na dvadesetak sorti u koje se ubrajaju Tempranillo, Garnache, Albariño i Verdejo, kao i internacionalne sorte poput Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Syrah, Merlot i Sauvignon Blanc. Najprisutnija je široko zasađena sorta belog grožđa Airen.

portugal

portugal
Portugal je dugo bio u senci vodećih zemalja – Francuske, Italije i Španije. Međutim, u poslednje vreme stvari počinju da se menjaju i trenutno je jedna od vodećih zemalja po porastu popularnosti njenih vina u svetu. U poslednjih par godina, portugalska vina sve više uzimaju maha u izvozu, i posledično u reputaciji. Najpoznatije vino do sada svakako je Port, ali se izdvajaju i druga poput Vinho Verde, Duoro i Alentejano čija popularnost raste među poznavaocima dobrih vina. Ipak, toliko toga je još uvek neotkriveno.

francuska

francuska
Francuska, kao jedna od najvećih zemalja proizvođača i izvoznika vina, igra značajnu ulogu u vinskoj industriji. Nijedna zemlja ne predstavlja bolji sinonim kada su u pitanju vina nego što je to Francuska. Duga istorija proizvodnje najkvalitetnijih vina uticala je na definisanje brojnih stilova u vinogradarstvu širom sveta. Vekovima unazad, francuska vina poput Bordeaux, Burgundy, Champagne i Loire vina, postavila su standarde koji inspirišu poznavaoce vina širom sveta i sigurno će sa istim nastaviti i u budućnosti.

vinska oprema

Kod uživanja u vinu, svaki detalj koji čini ugođaj potpunim je važan. Kvalitetna vinska čaša i čuvanje vina na pravi će vam omogućiti da vašim gostima ne ponudite ni trunku manje od onoga što čaša vina treba da im pruži.

Imate pitanje u vezi sa našom ponudom vina?

Pišite nam i javićemo vam se u najkraćem roku.

asortiman
upoznajte metro asortiman
Saznajte više
metro robne marke
otkrijte Metro robne marke
Saznajte više