Voće

Voće

Voće spada u posebnu grupu namirnica koje se odlikuju po: malom energetskom vrednošću, velikom sadržaju vode, malom količinom proteina i masti i bogatim sadržajem vitamina i minerala. Od svih namirnica biljnog porekla, voće se zbog svoje boje i oblika, dobrog ukusa, svoje bioloske i prehrambene vrednosti nalazi na jelovnicima od najstarijih vremena do danas, a najčešće se ceni zbog svog hemijskog sastava. Voće, to su plodovi koji se jedu kao poslastice, najčešće bez dodatka obrade.


Kategorije asortimana

naslovna-dinje
  Dinje
Zrele dinje se prepoznaju po aromi. Kora zrele dinje omekša na pojedinim mestima. Sazrevanjem ne postaje slađa, već samo sočnija i mekša.

naslovna-lubenice
  Lubenice
Lubenice se gaje u svim toplim krajevima sveta, a najviše u  Turskoj. Kao i dinje, primenjuju se u spektru od dezerata do predjela. Lubenice sadrže oko 95% vode.


naslovne-jabuke
  Jabuke
Jedna od najprostranjenijih sorti voća - godišnje se u svetu proizvede više od 50 miliona tona jabuka.


naslovna-kruske
  Kruške
Kruške su poreklom iz jugozapadne Kine koja je i danas najveći proizvođač krušaka u svetu sa oko 40% od ukupne svetske godišnje proizvodnje od preko 13 miliona tona.


naslovna-bobicasto
  Bobičasto voće
Bobičasto voće je jedan od neprocenjivih darova prirode, jer obiluje vrlo važnim nutrijentima neophodnim za zdravlje čoveka.
naslovna-kosticavo
  Koštičavo voće
Ovo voće je nezamenljivo za vitalnost i imunitet ljudskog organizma.


naslovna-egzoticno
  Egzotično voće
Egzotično voće je veoma zdravo, jer sadrži jako puno vitamina C, kao i vitamin B, koji je neophodan za pretvaranje hrane u energiju.naslovna-citrusi
  Citrusi
Postoji preko 1600 različitih sorti od kojih se neke gaje od pre skoro 4.000 godina.


naslovna-grozdje
  Grožđe
Nije bogato sa nekim vitaminom u velikoj meri, ali se odlikuje prisustvom velikog broja sastojaka na jednom mestu.