azijski asortiman
Originalna, aromatična i vrlo ukusna - azijska kuhinja se smatra jednom od najpopularnijih, a ujedno i najzdravijih na svetu. U našim distributivnim centrima, ljubitelji istočnjačkih specijaliteta mogu pronaći sve neophodne sastojke za pripremu najboljlih jela koje Azija nudi.
OTKRIJTE EGZOTIČAN SVET AZIJSKE KUHINJE
Uz bogatu METRO ponudu, od čak 170 proizvoda iz azijskog asortimana, pripremite pravu oazu ukusa i mirisa i doživite novo gastronomsko iskustvo.
voće i povrće
Povrće igra centralnu ulogu u azijskoj kuhinji, nudeći raznoliku lepezu ukusa, tekstura i nutritivnih prednosti. Od hrskavog, osvežavajućeg hrskavog kineskog Napa kupusa svežeg đumbira i čilija koji su osnova dobrog Kimčija, do zemljanog bogatstva šitake pečuraka u japanskim jelima, povrće se slavi zbog svoje raznovrsnosti i zdravstvenih prednosti.
U mnogim azijskim kulturama povrće nije samo prilog, već je često i zvezda obroka, uključeno u supe, salate i glavna jela. Sastojci kao što su daikon rotkva, Bok čoj, napa kupus i koren lotosa su osnovni sastojci, od kojih svaki donosi jedinstven ukus i kulinarsku tradiciju. Bilo da se radi o živim bojama tajlandskog karija sa povrćem ili delikatnoj ravnoteži ukusa u korejskom Bimbapu, povrće je sastavni deo kulinarskog pejzaža Azije, odražavajući naglasak regiona na sveže, sezonske proizvode i uravnoteženu ishranu.
Riba, rakovi, Masago
Riba i morski plodovi su osnova azijske kuhinje, slavljeni po svojoj svežini, raznolikosti i specifičnosti ukusa koji unose u jela. Od delikatnog sušija u Japanu do robusno začinjenog karija sa Tajlanda, morski plodovi su sastavni deo kulinarske tradicije širom kontinenta. Sastojci kao što su kozice, lignje i razne vrste ribe se koriste na mnogo načina, bilo da se fermentišu, peku na roštilju, kuvaju na pari, prže ili služe sirove. Upotreba morskih plodova se proteže na supe, variva, pa čak i uličnu hranu, sa jelima poput vijetnamskog foa koji sadrži bogate, aromatične supe napravljene od ribljih kostiju i školjki.
Azijska kuhinja takođe naglašava upotrebu svakog dela ribe, od glave do repa, minimizirajući otpad i maksimizirajući ukus. Ovaj pristup ne samo da ističe snalažljivost azijskih kulinarskih praksi, već i duboko poštovanje sastojaka. Bilo da se radi o ribljem sosu bogatom umami iz jugoistočne Azije ili o fermentisanim morskim plodovima iz Koreje, riba i morski plodovi su od suštinskog značaja za profile ukusa i kulinarsko nasleđe Azije.
Zamrznuti proizvodi
Začini i dodaci
Začini su srce i duša azijske kuhinje, dajući jelima živahne ukuse, primamljive arome i bogat spektar boja. Svaki region u Aziji ima svoje jedinstvene mešavine začina i tradicije, čineći kulinarski pejzaž neverovatno raznolikim i uzbudljivim.
Sve u svemu, začini se u kuhinjama azije ne koriste samo radi intenziviranja ukusa; oni su sastavni deo kulturnog i kulinarskog identiteta regiona, a svaki začin priča priču o tradiciji, geografiji i kulturi ishrane.
Nudle i Alge
Nudle su jedna od omiljenih namirnica u azijskoj kuhinji, slavljeni po svojoj svestranosti, teksturi i sposobnosti da upijaju bogate ukuse pratećih sastojaka. Svaki region u Aziji ima svoje jedinstvene vrste rezanaca i tradicionalnih jela, čineći rezance sastavnim delom kulinarskog identiteta širom kontinenta, a koriste se od štandova brze hrane na ulicama do vrhunskih restorana.
Alge su esencijalni sastojak u mnogim azijskim kuhinjama, cenjene zbog svojih nutritivnih prednosti, jedinstvenih ukusa i svestranosti. Alge nisu samo kulinarski užitak, već i izvor hranljivih materija, što ih čini sastavnim delom ishrane u mnogim azijskim kulturama. Zbog svog nutritivnog sastava I različitim benefitima po zdravlje smatraju se I funkcionalnom namirnicom.
Paste i tofu
Dok se testenina tradicionalno povezuje sa italijanskom kuhinjom, našla je jedinstveno mesto iu azijskoj kulinarskoj tradiciji. Azijska jela od testenine često sadrže lokalne sastojke i ukuse, stvarajući fuziju koja je poznata i različita.
Tofu, napravljen od soje, je svestran i hranljiv sastojak koji se široko koristi u azijskoj kuhinji. Cenjen je zbog svoje sposobnosti da apsorbuje ukuse i visokog sadržaja proteina, što ga čini osnovnim proizvodom u mnogim vegetarijanskim i veganskim jelima.
Sosevi i prelivi
Sosevi daju dubinu, složenost i specifičnost ukusa širokom spektru jela azijske kuhinje. Svaki region ima svoje karakteristične sosove koji su sastavni deo njegove kulinarske tradicije.
Pirinač
Pirinač je kamen temeljac azijske kuhinje, koji služi kao osnovna hrana za milione ljudi širom kontinenta. Njegova svestranost i sposobnost da upotpuni širok spektar jela čine ga suštinskom komponentom mnogih obroka.
Pirinač u azijskoj kuhinji nije samo prilog, već i osnovni deo obroka, koji odražava poljoprivredno nasleđe i kulinarsku tradiciju regiona. Njegova sposobnost prilagođavanja različitim ukusima i sastojcima čini ga svestranim i nezamenljivim elementom azijske kuhinje.
Pasulj, bulgur, leblebije, susam
Pasulj je svestran sastojak u azijskoj kuhinji, koristi se i u slanim i u slatkim jelima.
Dok se bulgur češće povezuje sa bliskoistočnom kuhinjom, našao se u nekim azijskim jelima, posebno u regionima sa kulturnom i kulinarskom razmenom. U centralnoj Aziji, bulgur se koristi u jelima sličnim pilavima, gde se kuva sa povrćem, mesom i začinima. Takođe se može naći u nekim fuzionim receptima koji mešaju azijske ukuse sa teksturom bulgura.
Leblebije su bogate hranljivim materijama (proteini, vlakna, vitamini i minerali), poboljšavaju varenje i pozitivno utiču na zdravlje srca.
konzervirano povrće i mleko