azijski asortiman

Originalna, aromatična i vrlo ukusna - azijska kuhinja se smatra jednom od najpopularnijih, a ujedno i najzdravijih na svetu. U našim distributivnim centrima, ljubitelji istočnjačkih specijaliteta mogu pronaći sve neophodne sastojke za pripremu najboljlih jela koje Azija nudi. 

Prolecne rolnice

OTKRIJTE EGZOTIČAN SVET AZIJSKE KUHINJE

Uz bogatu METRO ponudu, od čak 170 proizvoda iz azijskog asortimana, pripremite pravu oazu ukusa i mirisa i doživite novo gastronomsko iskustvo. 

voće i povrće

Povrće igra centralnu ulogu u azijskoj kuhinji, nudeći raznoliku lepezu ukusa, tekstura i nutritivnih prednosti. Od hrskavog, osvežavajućeg hrskavog kineskog Napa kupusa svežeg đumbira i čilija koji su osnova dobrog Kimčija, do zemljanog bogatstva šitake pečuraka u japanskim jelima, povrće se slavi zbog svoje raznovrsnosti i zdravstvenih prednosti.

U mnogim azijskim kulturama povrće nije samo prilog, već je često i zvezda obroka, uključeno u supe, salate i glavna jela. Sastojci kao što su daikon rotkva, Bok čoj, napa kupus i koren lotosa su osnovni sastojci, od kojih svaki donosi jedinstven ukus i kulinarsku tradiciju. Bilo da se radi o živim bojama tajlandskog karija sa povrćem ili delikatnoj ravnoteži ukusa u korejskom Bimbapu, povrće je sastavni deo kulinarskog pejzaža Azije, odražavajući naglasak regiona na sveže, sezonske proizvode i uravnoteženu ishranu.

povrće

Riba, rakovi, Masago

Riba i morski plodovi su osnova azijske kuhinje, slavljeni po svojoj svežini, raznolikosti i specifičnosti ukusa koji unose u jela. Od delikatnog sušija u Japanu do robusno začinjenog karija sa Tajlanda, morski plodovi su sastavni deo kulinarske tradicije širom kontinenta. Sastojci kao što su kozice, lignje i razne vrste ribe se koriste na mnogo načina, bilo da se fermentišu, peku na roštilju, kuvaju na pari, prže ili služe sirove. Upotreba morskih plodova se proteže na supe, variva, pa čak i uličnu hranu, sa jelima poput vijetnamskog foa koji sadrži bogate, aromatične supe napravljene od ribljih kostiju i školjki.

Azijska kuhinja takođe naglašava upotrebu svakog dela ribe, od glave do repa, minimizirajući otpad i maksimizirajući ukus. Ovaj pristup ne samo da ističe snalažljivost azijskih kulinarskih praksi, već i duboko poštovanje sastojaka. Bilo da se radi o ribljem sosu bogatom umami iz jugoistočne Azije ili o fermentisanim morskim plodovima iz Koreje, riba i morski plodovi su od suštinskog značaja za profile ukusa i kulinarsko nasleđe Azije.

suši

Začini i dodaci

Začini su srce i duša azijske kuhinje, dajući jelima živahne ukuse, primamljive arome i bogat spektar boja. Svaki region u Aziji ima svoje jedinstvene mešavine začina i tradicije, čineći kulinarski pejzaž neverovatno raznolikim i uzbudljivim.

Sve u svemu, začini se u kuhinjama azije ne koriste samo radi intenziviranja ukusa; oni su sastavni deo kulturnog i kulinarskog identiteta regiona, a svaki začin priča priču o tradiciji, geografiji i kulturi ishrane.

začini
  • Indijska kuhinja

U indijskoj kuhinji neophodni su začini poput kima, korijandera, kurkume i kardamoma, često kombinovani u složene masale koje čine osnovu mnogih jela. Toplina čili papričica, toplina đumbira i slatkoća cimeta stvaraju harmoniju ukusa koji definišu indijsku kuhinju.

  • Kineska kuhinja

Kineska kuhinja s druge strane, često koristi začine poput zvezdastog anisa, sečuanskog bibera u zrnu i karanfilića. Ovi začini doprinose prepoznatljivim ukusima jela kao što su patka sa pet začina i mapo tofu. Balans slatkog, kiselog, slanog, gorkog i umamija je obeležje kineske kuhinje, postignuto pažljivom upotrebom začina i začinskih mešavina.

  • Jugoistočna Azija

U jugoistočnoj Aziji začini su daju poseban Karakter lokalnim jelima. Tajlandska kuhinja, na primer, sadrži listove limunske trave, galangala i kafir limete, koji su neophodni za prepoznatljive ukuse tajlandskog karija i supa. Slično tome, indonežanska i malezijska jela često uključuju kurkumu, tamarind i razne vrste čili papričica, stvarajući bogato i začinjeno kulinarsko iskustvo.

  • Japanska kuhinja

Japanska kuhinja, iako je uzdržanija u upotrebi začina, i dalje se oslanja na ključne ukuse poput vasabija, đumbira i šičimi togarašija (mešavina od sedam začina) kako bi poboljšala prirodne ukuse hrane. Naglasak je na suptilnosti i ravnoteži, omogućavajući svežini sastojaka da zablista.

Nudle i Alge

Nudle su jedna od omiljenih namirnica u azijskoj kuhinji, slavljeni po svojoj svestranosti, teksturi i sposobnosti da upijaju bogate ukuse pratećih sastojaka. Svaki region u Aziji ima svoje jedinstvene vrste rezanaca i tradicionalnih jela, čineći rezance sastavnim delom kulinarskog identiteta širom kontinenta, a koriste se od štandova brze hrane na ulicama do vrhunskih restorana. 

Alge su esencijalni sastojak u mnogim azijskim kuhinjama, cenjene zbog svojih nutritivnih prednosti, jedinstvenih ukusa i svestranosti. Alge nisu samo kulinarski užitak, već i izvor hranljivih materija, što ih čini sastavnim delom ishrane u mnogim azijskim kulturama. Zbog svog nutritivnog sastava I različitim benefitima po zdravlje smatraju se I funkcionalnom namirnicom.

nudle

Nudle u azijskoj kuhinji

  • Kineska kuhinja

U Kini, rezanci dolaze u različitim oblicima i veličinama, od tankih, delikatnih niti vermicela do debelih, ručno izvučenih rezanaca. Često se prže, dodaju supama ili se služe hladni sa ukusnim sosovima.

  • Japanska kuhinja

Japanska kuhinja sadrži rezance kao što su "ramen", "udon" i "soba". Ramen, sa bogatim, slanim bujonom i raznovrsnim prelivima, postao je globalni favorit. Udon rezanci su gusti i žvakani, često se služe u jednostavnoj daši čorbi, dok soba rezanci, napravljeni od heljde, mogu da se uživaju topli ili hladni, naglašavajući njihov ukus orašastih plodova.

  • Jugoistočna Azija

U jugoistočnoj Aziji, rezanci su centralni deo mnogih kultnih jela. "Pad Thai" sa Tajlanda, "pho" iz Vijetnama i "laksa" iz Malezije i Singapura su samo neki od primera. Ova jela često kombinuju rezance sa svežim začinskim biljem, povrćem i proteinima, stvarajući harmoničan balans ukusa i tekstura.

  • Korejska kuhinja

Korejska kuhinja sadrži "jajangmieon", rezance sa sosom od crnog pasulja, i "naengmieon", rezance od heljde koji se služe u osvežavajućem bujonu. Ova jela odražavaju korejski naglasak na smelim ukusima i kontrastnim teksturama.

Paste i tofu

Dok se testenina tradicionalno povezuje sa italijanskom kuhinjom, našla je jedinstveno mesto iu azijskoj kulinarskoj tradiciji. Azijska jela od testenine često sadrže lokalne sastojke i ukuse, stvarajući fuziju koja je poznata i različita.

Tofu, napravljen od soje, je svestran i hranljiv sastojak koji se široko koristi u azijskoj kuhinji. Cenjen je zbog svoje sposobnosti da apsorbuje ukuse i visokog sadržaja proteina, što ga čini osnovnim proizvodom u mnogim vegetarijanskim i veganskim jelima.

pasta i tofu

Sosevi i prelivi

Sosevi daju dubinu, složenost i specifičnost ukusa širokom spektru jela azijske kuhinje. Svaki region ima svoje karakteristične sosove koji su sastavni deo njegove kulinarske tradicije. 

sos
Slatko ljuti sosevi i prelivi
Ostali prelivi

Pirinač

Pirinač je kamen temeljac azijske kuhinje, koji služi kao osnovna hrana za milione ljudi širom kontinenta. Njegova svestranost i sposobnost da upotpuni širok spektar jela čine ga suštinskom komponentom mnogih obroka.

Pirinač u azijskoj kuhinji nije samo prilog, već i osnovni deo obroka, koji odražava poljoprivredno nasleđe i kulinarsku tradiciju regiona. Njegova sposobnost prilagođavanja različitim ukusima i sastojcima čini ga svestranim i nezamenljivim elementom azijske kuhinje.

pirinač
  • Kineska kuhinja

U kineskoj kuhinji pirinač se često služi kao prilog, ali je i osnova mnogih omiljenih jela. "Prženi pirinač" (chǎofàn) je popularan način korišćenja ostataka pirinča, prženog sa povrćem, jajima, a ponekad i mesom ili morskim plodovima. "Kondži", vrsta pirinčane kaše, je jelo koje se često jede za doručak ili kada se neko ne oseća dobro.

  • Japanska kuhinja

Japanska kuhinja sadrži "suši pirinač", koji je začinjen sirćetom, šećerom i solju, a koristi se za pripremu sušija i sašimija. "Onigiri", pirinčane kuglice često umotane u alge i punjene sastojcima poput kiselih šljiva ili lososa, popularna su užina. "Donburi" jela, gde je pirinač preliven raznim sastojcima poput tempure, govedine ili jegulje, takođe su uobičajena.

  • Jugoistočna Azija

U jugoistočnoj Aziji, pirinač je centralni deo mnogih kultnih jela. "Nasi goreng" iz Indonezije i Malezije je ukusno jelo od prženog pirinča koje se često služi sa pečenim jajetom na vrhu. "Hajnanski pileći pirinač", poreklom iz Hajnana u Kini, ali popularan u Singapuru i Maleziji, sadrži poširanu piletinu koja se servira sa mirisnim pirinčem kuvanim u pilećem bujonu.

  • Tajlandska kuhinja

Tajlandska kuhinja uključuje "lepljivi pirinač", koji se često kombinuje sa slanim jelima kao što je "lab" ili slatkim poslasticama kao što je "lepljivi pirinač od manga". "Jasmin pirinač", poznat po svojoj mirisnoj aromi, osnovni je proizvod mnogih tajlandskih obroka.

  • Indijska kuhinja

U indijskoj kuhinji, pirinač se koristi na različite načine. "Birijani" je bogato, začinjeno jelo od pirinča kuvano sa mesom ili povrćem. "Pulao" je jednostavnije, ali ukusno jelo od pirinča koje se često pravi sa povrćem i začinima. "Običan basmati pirinač" se obično služi uz kari i dals.

  • Korejska kuhinja

Korejska kuhinja sadrži "bibimbap", mešano jelo od pirinča preliveno povrćem, mesom i prženim jajetom, koje se često servira sa začinjenim gočudžang sosom. "Kimči prženi pirinač" je još jedno popularno jelo koje kombinuje pirinač sa poznatim korejskim fermentisanim kupusom.

Pasulj, bulgur, leblebije, susam

Pasulj je svestran sastojak u azijskoj kuhinji, koristi se i u slanim i u slatkim jelima.

Dok se bulgur češće povezuje sa bliskoistočnom kuhinjom, našao se u nekim azijskim jelima, posebno u regionima sa kulturnom i kulinarskom razmenom. U centralnoj Aziji, bulgur se koristi u jelima sličnim pilavima, gde se kuva sa povrćem, mesom i začinima. Takođe se može naći u nekim fuzionim receptima koji mešaju azijske ukuse sa teksturom bulgura.

Leblebije su bogate hranljivim materijama (proteini, vlakna, vitamini i minerali), poboljšavaju varenje i pozitivno utiču na zdravlje srca.

konzervirano povrće i mleko

Skrob, prezle, tempura, sirće

asortiman
upoznajte metro asortiman
Saznajte više
metro robne marke
otkrijte Metro robne marke
Saznajte više