ALERGENI
Osobama koje pate od alergije preporučuje se pažljiv odabir hrane i čitanje deklaracija proizvoda, pri čemu se posebna pažnja mora posvetiti listi sastojaka. Uredba EU 1169/2011 o informisanju potrošača, koja je stupila na snagu 2014. godine, utemeljuje zahtev o navođenju alergena u hrani za sve subjekte čije je poslovanje u vezi sa hranom.
NAMIRNICE KOJE UZROKUJU ALERGIJE
Izdvojeno je 14 namirnica koje, uz proizvode čiji su sastojak, uzrokuju alergije ili intolerancije. Njih je obavezno navesti na deklaraciji proizvoda ili obezbediti drugi način informisanja. Najčešći oblik informativnog obaveštavanja u restoranima jeste putem menija, kada se alergeni navode kao sastojci korišćeni u pripremi jela. Ukoliko želi dodatne informacije, svaki gost može da se informiše i kroz razgovor sa šefom kuhinje.
Alergije ne moraju da utiču na Vaš svakodnevni život - METRO Vam u tome pomaže.