KAKO PLANIRATI I ORGANIZOVATI SREDSTVA PONUDE ZA RESTORAN  

Sredstva ponude su sve vrste promotivnih materijala restorana - jelovnik, dnevna ponuda, karta doručka, svečani, dnevni, porodični, dečiji meni, ponude za koktel prijeme, degustaciona karta, vinska karta, barska karta itd.

Sredstva ponude hero

Dobro osmišljen jelovnik može da unapredi iskustvo vaših gostiju i učini vaš biznis veoma profitabilnim. Iako je i izgled sredstava ponude veoma važan, još je važnije da njegov sadržaj bude jasan, čitljiv i u skladu sa propisima za označavanje hrane u ugostiteljstvu. Mi u METRO-u želimo da vas provedemo kroz pojedinačne korake kreiranja savršenog jelovnika.

Definisanje ponude u jelovnikuPovratak na sadržaj

1. ODLUČIVANJE O PONUDI U JELOVNIKU

How to make a menu

Prvo, morate da utvrdite listu hrane i pića koje želite da ponudite u svom restoranu. Ključno je da u ovaj proces uključite glavnog kuvara, jer je to osoba koja priprema hranu. Kada razmišljate o potencijalnim stavkama jelovnika, najlakše je uraditi kategorizaciju prema četiri glavne kategorije:

  • predjela,
  • glavna jela,
  • deserti,
  • pića.

U zavisnosti od koncepta ugostiteljskog objekta, možda ćete morati da prilagodite ove kategorije. Pokušajte da pronađete optimalan spoj dobro poznatih, a možda čak i tradicionalnih i neobičnih i specijalnih jela. Važno je uzeti u obzir ograničenja i navike u ishrani, kao što su intolerancija i alergije na hranu, na laktozu i gluten, veganska i vegetarijanska ishrana. Danas restorani koji ne nude bar jednu vegansku ili zamensku opciju gube popularnost i smatra se da ne prate trendove u ishrani. Takođe, preporučujemo da ponudite i jela prilagođena deci.

Što se tiče broja stavki u jelovniku, mi u METRO-u verujemo u filozofiju “manje je više”. Previše stavki može biti opterećujuće za goste, a to želite da izbegnete. Takođe, jelovnik sa kontrolisanom ponudom maksimizira profitabilnost vašeg restorana.

Generalno, šta će se naći u Vašim sredstvima ponude zavisi od koncepta restorana, organizacije kuhinje i uslužnog dela, kao i iskustva koje želite da ponudite.


Organizovanje menijaPovratak na sadržaj

2. RASPOREĐIVANJE STAVKI JELOVNIKA

Jelovnik

Prethodno pomenute kategorije predjela, glavnih jela, deserta i pića mogu da predstavljaju smernice u pogledu toga kako da rasporedite stavke Vašeg jelovnika ili drugog sredstva ponude.

Kada definišete različita jela za svaku od kategorija, potrebno je da ih rasporedite unutar kategorije.

Navođenje stavki koje donose veći profit na samom početku može da bude dobra ideja, kako biste privukli pažnju gostiju baš na ovo jelo. Veoma popularna jela bi trebalo da su raspoređena kroz celu kategoriju kako ne bi odvlačila pažnju sa novih jela.

Kako opisati hranuPovratak na sadržaj

3. KREIRANJE OPISA JELA

Opisi pojedinačnih stavki jelovnika koji privlače pažnju gostiju i “teraju im vodu na usta” su veoma važni. Opis bi trebalo da konzumentu približi sastav jela na jasan, čitljiv i zanimljiv način.

Pitajte svog glavnog kuvara šta je bila inspiracija za jelo, odakle potiču sastojci i kakav osećaj bi svako jelo trebalo da izazove kod vaših gostiju. Međutim, neka opis ne bude predugačak. Trebalo bi da sadrži najvažnije informacije i da bude lak za čitanje.

Određivanje cenaPovratak na sadržaj

4. ODREĐIVANJE CENA JELA

Restaurant menu pricing

Gosti moraju da znaju cene jela koja se nalaze u vašoj ponudi. Određivanje odgovarajućih cena za vaša jela, tako da gosti nemaju utisak da su nešto drastično preplatili, a da istovremeno ostvarite profit, može da predstavlja izazov. Moraćete da analizirate svoje troškove za pojedinačna jela i projektovanu prodaju. Ovaj proces nikada ne bi trebalo da se zasniva na pretpostavkama ili procenama, već na jasnim brojevima.

Kada zapisujete cenu svake stavke na meniju, može biti korisno da cenu ne pišete u koloni iza svakog jela, jer to olakšava poređenje cena.

POVEĆAJTE SVOJU PROFITNU MARŽU
Izračunajte optimalnu cenu za svako svoje jelo i čuvajte svoje račune na jednom mestu.
Kako da dizajnirate vaš jelovnikPovratak na sadržaj

5. DIZAJNIRANJE JELOVNIKA

Kada utvrdite stavke u ponudi, njihov raspored, opise i cene, vreme je za dizajniranje sredstava ponude vašeg restorana.

Colorful bar outdoor

5.1 Izbor šeme boja

Korišćenje šeme boja za vaša sredstva ponude (jelovnik / dnevne ili svečane meni karte) je važan aspekt u njegovom kreiranju, jer treba da izgleda lepo i uredno. Ako ste već definisali šemu boja za svoj restoran, trebalo bi da koristite te iste boje i za sredstva ponude.

Ako još niste izabrali boje, ima smisla istražiti kako različite boje utiču na goste. Pri odabiru boja se vodite time da li u restoranu nudite miran ambijent ili pružate dinamičnije korisničko iskustvo.

Međutim, ako želite da uštedite novac na troškovima štampe, može imati smisla da se držite crne i bele.

Izbor dizajna

5.2 Izbor dizajna

Nakon što odaberete željene boje, moraćete da razmislite o izgledu vašeg sredstva ponude. Ovo uključuje raspored i font. Ako već imate font koji se može naći na drugim mestima u vašem restoranu, koristite ga i za ovu namenu, radi postizanja čistog i uniformnog izgleda. Vaš jelovnik ili drugo sredstvo ponude treba da budu jasni, pregledni i čitljivi. Fokusirajte najprofitabilnija jela u sredini, gornjem desnom i gornjem levom uglu menija, jer su to mesta ka kojima pogled prvo ide. Ako vam budžet dozvoljava, možete angažovati profesionalnog dizajnera.

Da li ćete dodati fotografije jela sa menija ili ne je individualni izbor. Dok, s jedne strane, fotografije mogu da vizuelizuju jela, sa druge strane mogu da odvuku pažnju kupaca i da učine da meni izgleda pretrpano.


Vreme je za štampu!Povratak na sadržaj

6. ŠTAMPANJE JELOVNIKA

Printing restaurant menu

Nakon što ste lektorisali jelovnik, vreme je da ga odštampate. Poželjno je da se odabere kvalietan papir i da se stil uskladi sa konceptom Vašeg restorana.

Sve u svemu, veoma ozbiljno shvatite kreiranje sredstava ponude, jer su ona polazna tačka ka iskustvu koje nudi vaš restoran.

Često postavljana pitanjaPovratak na sadržaj

7. FAQ - KAKO PLANIRATI I OSMISLITI JELOVNIK ZA RESTORAN

Mogućnosti za vas
PROMOCIJE & PONUDE
POGLEDAJTE NAŠE NAJNOVIJE PONUDE
Otkrijte najbolje proizvode i cene za vaš biznis. Pogledajte naše najnovije promocije i ponude.
Otkrijte naše ponude
SPECIJALIZOVANI KATALOZI
PONUDA ZA PROFESIONALNE KUPCE
Asortiman inspirisan Vašim potrebama!
Pogledajte kataloge