OPREMA I UREĐAJI ZA KUHINJU RESTORANA

Furniture and appliances for your restaurant

Vaš restoran će imati koristi od vaše kuhinje, samo ako je ona opremljena odgovarajućom opremom i uređajima. Mogućnosti su beskrajne. Mi u METRO-u želimo da vam damo pregled vrsta opreme i alata, prema zahtevima koje različite restoranske kuhinje moraju da ispune.

Napravite pravi izborPovratak na sadržaj

1. IZBOR ODGOVARAJUĆE OPREME I UREĐAJA

1.1 Skladištenje, priprema hrane, čišćenje

Da bismo prikazali različite vrste opreme na razuman način, navodićemo ih prema koracima koje svaka kuhinja restorana obično sledi. Ti koraci su skladištenje, priprema hrane i čišćenje. Pored toga, posebno ćemo se osvrnuti i na opremu za uslužni prostor i svu elektronsku opremu koja može biti korisna za povećanje efikasnosti u vašem restoranu.

 

1.2 Komunicirajte sa svojim osobljem

Pre kupovine restoranske i kuhinjske opreme, uređaja i alata, obavezno razgovarajte sa svojim kuhinjskim osobljem, uslužnim osobljem i svim drugim zaposlenima. Konsultujte ih o stvarima koje su im potrebne i šta misle da može biti od pomoći u kuhinji vašeg restorana. Preporučujemo vam da prođete kroz korake pripreme svakog jela na vašem meniju i zapišete bilo koji deo opreme koji vam može zatrebati, ma koliko mali taj komad opreme bio.

 

1.3 Razmislite o svom budžetu

Oprema i uređaji koje ćete kupiti očigledno će zavisiti od vašeg budžeta. Međutim, kuhinjska oprema nije trošak na kome želite preterano da štedite, jer ona čini osnovu vašeg restorana. Pokušajte da istražite kvalitet različitih proizvoda i možda konsultujete druge u gastronomskom sektoru, kako biste stekli uvid u zadovoljstvo drugih vlasnika restorana. Takođe bi trebalo da pokušate da naručite proizvode na veliko, jer će to verovatno doneti i popuste pri kupovini.

2. OPREMA I UREĐAJI ZA SKLADIŠTENJE U KUHINJI

Types of kitchen pantry storage

2.1 Vrste skladištenja

Svaki pojedinačni proizvod koji isporučuju vaši dobavljači mora biti uskladišten na odgovarajući način. Generalno, bilo koji uskladišteni proizvod može se dodeliti jednoj od dve grupe: namirnice koje se skladište u suvom magacinu i namirnice koje se skladište u hladnom magacinu. Unutar ovih grupa mogu da postoje različite podgrupe usklađene sa specifičnim uslovima u pogledu temperature i vlažnosti. 

Pored skladištenja hrane, potrebno je imati mesto za čuvanje i za uređaje, posuđe, alate i pribor kuhinje i uslužnog dela odvojeno. Ključno je da razmotrite kapacitete vašeg restorana pre kupovine bilo koje opreme za skladištenje. To podrazumeva kako raspoložive prostorne kapacitete, tako i kapacitete koji su vam neophodni za potrebe skladištenja. Takođe, o opremanju kuhinje možete da počnete da razmišljate tek nakon što se odlučite za njen raspored.

Restaurant pantry storage

2.2 Suvi magacin

Namirnice koje se čuvaju na sobnoj temperaturi, što podrazumeva namirnice koje ne moraju da se hlade ili zamrzavaju, treba da imaju poseban prostor za skladištenje.

Na prvom mestu, taj prostor morate da opremite kuhinjskim policama. One su obično dugoročna investicija, pa se uverite da su izuzetno izdržljive i od materijala usklađenim sa pravilima higijenskog dizajna.

Ako, zbog lakšeg pristupa i efikasnosti, želite povremeno da pomerate uskladištene predmete, preporučujemo da investirate i u pokretne police sa točkićima.

Sve police takođe treba da budu organizovane, za šta se koriste posude za odlaganje koji se nalaze na policama. Nije preporučljivo da sve namirnice samostalno stoje na policama, na neorganizovan način. Postoje različite vrste posuda za skladištenje različitih grupa hrane koje sprečavaju prerano kvarenje. Povrće i voće treba čuvati u specijalnim kontejnerima za skladištenje koji održavaju svežinu proizvoda. Za začine i slične proizvode koji dolaze u malim količinama mogu se koristiti male posude. Srednje i velike hermetičke kutije idealne su za čuvanje suvih namirnica, poput pirinča ili brašna.

Možete da koristite prozirne kontejnere za skladištenje, koje omogućavaju brz uvid u sadržaj. Pokušajte da organizujete sve kontejnere na sistematičan način, uzimajući u obzir važnost i učestalost upotrebe proizvoda.

 Refrigerated and frozen storage

2.3 Skladištenje u frižideru i zamrzivaču

Sva hrana sa kraćim rokom održivosti i ona koja mora biti u temperaturnom režimu hladnog lanca da bi se sprečilo prerano kvarenje mora se čuvati ohlađena ili zamrznuta. Postoje dve različite opcije za skladištenje u frižideru i zamrzivaču: ugradni frižideri/zamrzivači i ulazni (walk-in) frižideri/rashladne komore.

Reach-in uređaji, odnosno klasični frižideri i zamrzivači, su tipične jedinice sa jednim ili dvoja vrata koja se otvaraju.

Walk-in proizvodi su odvojene prostorije sa kontrolisanom temperaturom i vlagom.

U zavisnosti od vaših potreba i mogućnosti, poput veličine vaše kuhinje i količine namirnica koje treba da se rashlade ili zamrznu, izaberite opciju koja najviše odgovara vašem restoranu.

Pored kuhinjskih poželjni su i uređaji za hlađenje pića, ledomat i u zavisnosti od objekta i rashladne vitrine za poslastice i za vina koja zahtevaju hlađenje.

Restaurant Utensil Storage

2.4 Čuvanje pribora

Svi predmeti koji se koriste kao pribor za kuvanje ili za postavku stola takođe moraju da se čuvaju odvojeno. Obezbedite da sav sitan inventar bude lako dostupan vašim zaposlenima.
NABAVITE PRAVU OPREMU ZA VAŠ RESTORAN
Pronađite bogat izbor opreme za profesionalnu kuhinju, barove, uslužni deo restorana i još mnogo toga!
Istražite naše proizvode
Priprema hranePovratak na sadržaj

3. OPREMA I UREĐAJI ZA PRIPREMU HRANE

Oprema, uređaji i alati koji se koriste za pripremu jela su izuzetno značajan deo enterijera vaše kuhinje. Sitan kuhinjski inventar i alati značajno olakšavaju pripremu hrane, a u nastavku ćemo navesti neke od njih.

Food preparation appliances

3.1 Sitan kuhinjski inventar i alati

Za obradu i pripremu namirnica neophodne su radne površine i daske za sečenje. Osnovni je zahtev da radne površine budu od nerđajućeg čelika, a poželjno je i da deo u kom se izrađuju poslastice ima mermernu ploču. Prema bezbednosnim zahtevima propisano je da daske za sečenje budu PVC i u propisanim bojama za različite vrste namirnica. Pored toga, mnogi profesionalni noževi različitih veličina i stilova, kao i alat za oštrenje, jedan su od ključnih alata svakog kuvara. Ne pokušavajte da ostvarite velike uštede na svojim noževima, radije se odlučite za kvalitetne profesionalne noževe. Poželjno je da kuhinjski inventar za pripremu i odlaganje hrane bude od odgovarajućih rostfrajnih materijala ili kuvane plastike, bez duplih ivica i nepristupačnih površina kako bi se jednostavno mogao prati i održavati.

Ako imate veći restoran i morate da pripremate velike količine hrane u isto vreme, možda bi imalo smisla nabaviti profesionalnu mašinu za sečenje. Razmotrite nabavku salamoreznice i univerzalne mašine za sečenje, ako je posao manjeg obima profesionalne mandoline su odličan izbor.  Ostali kuhinjski uređaji i alati koji vam mogu zatrebati su: žice za mućenje, električni blenderi, presa za beli luk, avan, rende, ljuštilice, kuhinjska vaga i razne merice, električna vaga i tučak za meso. Preporučujemo da se pri izboru opreme, inventara i alata za kuvanje konsultujete sa vašim glavnim kuvarom. Znaće koji će proizvodi biti potrebni za pripremu bilo kog jela sa menija.

 

3.2 Kuhinjski uređaji

Za toplotnu obradu namirnica dva najznačajnija uređaja su šporet ili pokretna grejna tela i pećnice.

Postoji veliki broj pećnica sa različitom namenom. Odabir zavisi od koncepta Vašeg objekta. Kvalitetna konvekcijska pećnica koja ima višestruku ulogu je uvek dobar odabir. Moderne konvekcijske pećnice omogućavaju kotrolu procesa pečenja, kuvanja na pari i održavanja temperature. Poželjno je da imaju samočišćenje. Često imaju i svoju HACCP evidenciju. Pored multifunkcionalnih konvekcijskih pećnica postoje i pekarske peći, pizza peći sa šamotnim oblogama i uređaji za grilovanje ili toplotnu obradu pod pritiskom. U slučaju manjka prostora odličan odabir su cook&chill uređaji koji mogu služiti i za obradu toplotom i hlađenjem.
U zavisnosti od tehničkih mogućnosti peći mogu koristiti različite vrste energije - električnu, gas ili drva. Grejna tela mogu biti integrisana/šporeti ili pokretna/indukcione ploče. U zavisnosti od tehničkih uslova i potreba posla obe varijante su odličan odabir, a u nedostatku prostora mogu se i kombinovati.

Toplotne obrade u kuhinji mogu biti sous-vide kupke, dry age komore, pušnice, ražanj i različite vrste roštilja ili gril ploče. Sitan inventar potreban za toplotne obrade su: lonci i tiganji, kašike za kuvanje i špatule, kutlače, termometri, četke i hvataljke, a preporuka je da se sve uskladi sa potrebama posla i konceptom ugostiteljskog objekta.

Čišćenje kuhinjePovratak na sadržaj

4. ČIŠĆENJE KUHINJE

Furniture and appliances for kitchen cleaning

Poslednji korak za koji je vaše kuhinjsko osoblje odgovorno jeste čišćenje korišćenog posuđa i čišćenje same kuhinje.

Uređaj koji će vam biti potreban je profesionalna mašina za pranje sudova (ili više njih) i dovoljno sudopera.

Sredstva za čišćenje i pranje, bilo da su ručna ili mašinska moraju biti profesionalna i upotrebljavati se prema propisanim procedurama.

Opremanje uslužnog prostoraPovratak na sadržaj

5. OPREMA I UREĐAJI ZA USLUŽNI PROSTOR

Dining space furniture and appliances

Pored kuhinjskih prostorija neophodno je opremiti uslužni prostor u kom se kreću gosti.

Komadi nameštaja koji su neophodni u svakom ulužnom prostoru su stolovi, stolice, stolice za bebe i malu decu. Takođe vam je potreban restoranski inventar za postavku stola.

Za sitan inventar restorana preporuka je konsultovati profesionlno uslužno i kuhinjsko osoblje.

Saznajte više o opremi za vaš restoran
SVE ŠTO VAM JE POTREBNO U USLUŽNOM PROSTORU
Atraktivno postavljen sto ostavlja dobar prvi utisak. Pogledajte naš veliki izbor proizvoda i pronađite ono što vam je potrebno za vaš ugostiteljski objekat.
Pogledajte naše dodatke za sto
Elektronska opremaPovratak na sadržaj

6. ELEKTRONSKA OPREMA ZA EFIKASNOST VAŠEG RESTORANA

Restaurant electronical equipment

Elektronska oprema može biti dobra ideja, jer obezbeđuje veću efikasnost, jednostavnije radne procese i kraće vreme usluge.

U restoranskoj kuhinji preporučujemo upotrebu kuhinjskog displeja koji je povezan sa uređajima uslužnog osoblja ili raspoloživim telefonskim aplikacijama koje su dostupne Vašim gostima. Uslužno osoblje ili sami gosti unose porudžbine, koje se automatski pojavljuju na kuhinjskom i barskom displeju. Na taj način, vaše osoblje može da prolazi kroz porudžbine na organizovan i efikasan način. Eliminiše se svaki papir, što je odgovorno prema životnoj sredini, a zaobilaze se i svi eventualni izazovi u komunikaciji.

Dodatno, elektronska kasa je obavezna.

Pored toga, neophodno je ponuditi dodatne načine plaćanja pored gotovine i imati, najidealnije, mobilni čitač kartica.

7. REZIME - RESTORANSKA OPREMA I UREĐAJI

Restaurant kitchen Furniture and appliances

Sve u svemu, mi u METRO-u savetujemo da o svim pomenutim uređajima i proizvodima razmislite u pravcu racionalnih potreba Vašeg restorana i da pri odabiru obavezno konsultujete Vaše profesionalno osoblje.

Stavite akcenat na kvalitet, efikasnost i izdržljivost opreme u vašoj kuhinji i uslužnom prostoru. Na taj način, biće zadovoljni i gosti i zaposleni.

Često postavljana pitanjaPovratak na sadržaj

8. FAQ - NAMEŠTAJ I UREĐAJI ZA VAŠ RESTORAN

Mogućnosti za vas 
PROMOCIJE & PONUDE
POGLEDAJTE NAŠE NAJNOVIJE PONUDE
Otkrijte najbolje proizvode i cene za vaš biznis. Pogledajte naše najnovije promocije i ponude.
Otkrijte naše ponude
SPECIJALIZOVANI KATALOZI
PONUDA ZA PROFESIONALNE KUPCE
Asortiman inspirisan Vašim potrebama!
Pogledajte kataloge