PLANIRANJE KUHINJE I OPREMA ZA RESTORAN

Kitchen Planning and Restaurant Equipment

Kuhinja je mesto u kom se dešava magija - posebno u restoranu. Iako je vaši gosti uglavnom ne vide, ona je jednako važna, možda čak i važnija, od prostora za ručavanje. Hajde da vidimo kako možete efikasno da isplanirate svoj kuhinjski prostor da biste obezbedili sjajno iskustvo svojim gostima.

Dizajn kuhinje: Razumevanje potrebnih kriterijumaPovratak na sadržaj

1. UTVRĐIVANJE POTREBA I MOGUĆNOSTI ZA VAŠU KUHINJU

Da biste kreirali savršenu kuhinju sa idealnim rasporedom i svom potrebnom opremom, prvo morate da utvrdite specifične potrebe za vrstu kuhinje i koncept usluge koji želite da ponudite. Pored toga, važno je razmotriti mogućnosti vašeg prostora i šta možete da napravite od njega. Informišite se o higijenskom inženjeringu, zahtevima i propisima koji se tiču ugositeljske kuhinje.

Restaurant menu and kitchen requirements

1.1 Rad u skladu sa vašim menijem

Pre planiranja kuhinje pažljivo definišite koncept i njegove specifičnosti, a zatim i ponudu hrane i pića. Za ovo je najbolje da konsultujete svog glavnog kuvara. Ako ste i sami kuvar, razmislite o celokupnom procesu koji je potreban za pripremu hrane i pića. Napišite za svako jelo standardizovanu recepturu - opis proizvoda koji obuhvata potrebne namirnice i korake pripreme poluproizvoda kuhinje ili jela. Tokom ovog procesa, neka od pitanja koja vam mogu pomoći u planiranju su:

 • Koliko skladišnog prostora nam je potrebno? Koje različite vrste skladištenja (suvi, hladni magacin, komore i rashladni uređaji)?
 • Koliko grejnih tela i pećnica nam je potrebno?
 • Da li nam je potreban i da li nam prostor dozvoljava otvoreni plamen?
 • Koliko nam je prostora potrebno za pripremu hrane?
 • Da li nam je potrebna posebna profesionalna oprema?

Nakon što ste definisali sve preduslove koje je potrebno ispuniti u vezi sa pripremanjem hrane, takođe je važno uzeti u obzir i zahteve koji se tiču usluge. Od ključne je važnosti da kuhinja bude funcionalno povezana celina kako ne bi došlo do prekida toka hrane i preplitanja sa povratom suđa iz uslužnog prostora. Pitanja koja vam ovde mogu dodatno pomoći su:

 • Koliko gostiju moramo da budemo u stanju da uslužimo u maksimalnom kapacitetu?
 • Koliko konobara planiramo da zaposlimo?
 • Da li nam je potreban dodatni prostor za pripremu hrane za poneti?

Svi detalji moraju se pravilno proceniti pre nego što počnete da planirate svoju kuhinju.

Planning your restaurant space

1.2 Procena mogućnosti vašeg restoranskog prostora

Drugi korak za utvrđivanje mogućnosti vaše kuhinje je procenjivanje prostora koji vaš restoran ima. U zavisnosti od koncepta i vrste, prostor ugostiteljskog objekta mora biti usklađen za zahtevima važećih pravilnika o minimalno tehničkim uslovima i obavljanju ugostiteljske delatnosti.

Kada procenite veličinu prostora kuhinje i pripadajućih odeljenja, vreme je da procenite mogućnosti postavljanja različitih delova opreme. Lokacija električnih utičnica, vodosnabdevanja, ventilacionih otvora i prozora, odrediće unutrašnji raspored vaše kuhinje.

Preporučujemo da vizualizujete sve ove aspekte na tlocrtu vašeg restorana. Na taj način nećete biti suočeni sa neprijatnim iznenađenjima i možete početi da kupujete stvari i konsultujete majstore.

Hygiene regulations for restaurants

1.3 Obezbeđivanje usklađenosti sa bezbednosnim propisima

Pored potreba i mogućnosti vašeg restoranskog prostora, veoma je važno da se pridržavate propisa vezanih za bezbednost hrane i pića. Da bi se obezbedila usklađenost sa ovim propisima potrebno je da:

 • vaš restoran ima više skladišnih jedinica sa kontrolisanom temperaturom, vlažnošću i osvetljenjem. Ovo je važno za bezbedno skladištenje različitih namirnica bez rizika i opasnosti od bolesti izazvanih hranom;
 • vaša kuhinja mora biti projektovana na način koji omogućava temeljno čišćenje i dezinfekciju svih prostorija;
 • potrebno je da obezbedite stalan protok i cirkulaciju vazduha;
 • sve predmete koji se koriste za pripremu hrane potrebno je čuvati i čistiti prema utvrđenim procedurama;
 • otpad od hrane mora biti moguće pravilno odložiti.

Mi u METRO-u vam savetujemo da se upoznate sa lokalnim propisima vezanim za bezbednost hrane i prilagodite svoj kuhinjski prostor u skladu sa njima.

Sekcije profesionalne kuhinjePovratak na sadržaj

2. UTVRĐIVANJE RAZLIČITIH SEKCIJA VAŠE KUHINJE

Kada odredite potrebe i mogućnosti za svoju kuhinju, vreme je da osmislite različite sekcije koje vaša kuhinja treba da ima. Uopšteno govoreći, postoji sedam osnovnih elemenata koji bi trebalo da se nađu u svakoj dobro osmišljenoj kuhinji. U nastavku ćemo vas provesti kroz sve korake, od isporuke  namirnica sve do vraćanja (nadamo se) praznih tanjira u kuhinju nakon što su vaši gosti sa uživanjem pojeli svoja jela.

Sekcije kuhinje

2.1 Nabavka i prijem

Prvo, morate da imate prostor za prijem robe koju dobijate od dobavljača. U tom smislu, obezbedite prostor za istovar/utovar izvan vašeg restorana, gde dostavna vozila mogu da se parkiraju. Idealno je da prostor za dostavu bude dislociran od ulaza za goste i da bude vratima direktno povezan sa kuhinjom. Na taj način proces isporuke neće ometati vaše goste. Međutim, čak i kada prostor za dostavu nije direktno povezan sa kuhinjom, važno je da bude veoma blizu kuhinje i da je potrebno kratko vreme za pravilno skladištenje sveže isporučenih proizvoda. Ovo je ključno za izbegavanje kontaminacije namirnica i nedozvoljenog prekida hladnog lanca naročito u vrelim letnjim danima.

 

2.2 Skladištenje

Potom, svi isporučeni proizvodi moraju biti prikladno i bezbedno uskladišteni u određenim skladišnim prostorima. Pored skladištenja prehrambenih proizvoda, potreban vam je i prostor za skladištenje alata, pribora, posuđa i sredstava za higijenu. Za ove namene obezbedite posebne prostorije. Veoma je važno da savršeno poznajete svoj sistem skladištenja, tako da vi i vaši zaposleni uvek znate gde se šta nalazi. 

 

2.3 Priprema hrane

Treći korak koji treba uzeti u obzir pri dizajniranju funkcionalne profesionalne kuhinje jeste obezbeđivanje različitih radnih stanica. Priprema hrane uglavnom uključuje čišćenje i obradu različitih sastojaka. Od ključne je važnosti da se na odgovarajući način odvoje područja za pripremu različitih vrsta hrane. Na primer, nikada ne pripremajte meso i povrće na istoj dasci za sečenje ili radnoj površini, i nikada ne pripremajte hranu bez mleka ili orašastih plodova tamo gde bi mogli da dođu u kontakt sa navedenim alergenima. Ovo je posebno važno ako služite veganska ili vegetarijanska jela, nudite halal ili košer kuhinju, ili imate na meniju jela bez alergena.

Pored toga, sekcije za pripremu hrane treba da su u blizini skladištenih jedinica za lako kvarljive namirnice. Ovo skraćuje prazan hod i osigurava bezbednost rashlađenih ili zamrznutih artikala. Dodatno, kako biste sprečili nehigijenske uslove, nikada ne perite povrće, meso, voće i druge sastojke u istoj sudoperi koja se koristi za pranje prljavog posuđa.

 

2.4 Kuvanje

Sledeći korak je ono što većina ljudi smatra ključnim elementom restorana: toplotna obrada hrane. Topla prodaja je mesto gde se odvija akcija: kuvanje, grilovanje, prženje i pečenje. Da biste obezbedili da se vaš proces kuvanja odvija što je moguće lakše, važno je da imate proizvode koji mogu da odgovore na potrebu za pripremom velikih količina hrane. Mogućnost da istovremeno toplotno obrađujete velike porcije doprinosi efikasnosti i opštem zadovoljstvu kupaca.

METRO takođe preporučuje instaliranje digitalnog sistema za prijem porudžbina u kuhinji. Svaka porudžbina koja se poruči kroz elektronsku aplikaciju istovremeno se pojavljuje na monitoru u kuhinji što značajno skraćuje vreme poručivanja. Ovo eliminiše stres i osigurava da je vaš proces naručivanja organizovan.

 

2.5 Usluživanje

Pre nego što vaše uslužno osoblje može da posluži hranu kupcima, prethodi čuvanje pripremljene hrane i servis na tanjire. Dakle, vašoj kuhinji je za to potreban određeni prostor, idealno bi bilo da bude opremljen infracrvenim lampama za održavanje toplote i blizu sale za ručavanje.

 

2.6 Vraćanje posuđa i čišćenje

Na kraju, morate da razmislite šta se dešava kada se tanjiri vrate u kuhinju. Za ovo vam je potreban prostor za odlaganje prljavog posuđa i otpada od hrane. Da biste očistili prljavo posuđe i samu kuhinju, važno je da vaša kuhinja ima profesionalne mašine za pranje sudova, velike sudopere i velike police za sušenje.
 
SVE ŠTO TREBA VAŠOJ PROFESIONALNOJ KUHINJI 
Pripremite svoj restoran za posao! Pogledajte naš širok asortiman profesionalnog kuhinjskog pribora i opreme. 
Istražite pribor i opremu
Izbor tipa prostornog rasporeda kuhinjePovratak na sadržaj

3. PRONALAŽENJE ODGOVARAJUĆEG PROSTORNOG RASPOREDA ZA VAŠU KUHINJU

Sada znate koje bi sve zahteve vaša kuhinja trebalo da ispunjava. Vreme je da razmislite o prostornom rasporedu kuhinje. Kako rasporediti sve različite potrebne elemente u kuhinju i u kakvom bi međusobnom odnosu trebalo da budu? Ovo su neki od najčešćih kuhinjskih prostornih rasporeda.

Prostor kuhinje

3.1 Raspored montažne linije

Sve sekcije su raspoređene na način koji vam omogućava da prođete kroz korake koji su uključeni u pripremu jela. Ovaj raspored je odličan za obezbeđivanje neometanog protoka hrane i omogućava kuhinjskom osoblju da ostane na poziciji koja im je dodeljena.

 

3.2 Raspored kuhinjskog ostrva

U ovom rasporedu, sekcija za toplotnu obradu je u centru pažnje. Nalazi se u centru kuhinje, na ostrvu. Sve ostale sekcije se nalaze uz bočne strane kuhinje, okrenute prema zidovima. Prednost ostrvskog rasporeda je činjenica da kuvar lako može da nadgleda sve procese i komunicira sa svim kuhinjskim osobljem.

 

3.3 Zonski raspored

Zonski raspored, kao što ime kaže, deli kuhinju na različite zone za svaki korak, ili na različite zone za pripremu različitih vrsta jela. Sa ovim rasporedom, osoblje se može podeliti prema svojoj ekspertizi. Pored toga, brojna jela mogu da se pripremaju istovremeno.

 

3.4 Koridorski raspored

Koridorski (brodski, galley) raspored podrazumeva da su sve stanice za pripremu i sva kuhinjska oprema uz zidove kuhinje. Prednost koridorskog rasporeda je to što u sredini kuhinje postoji prostor za kretanje.

 

3.5 Otvoreni raspored

Otvoreni raspored ne opisuje raspored same kuhinje, već više raspored celog restorana i način na koji su uslužni prostor i kuhinja postavljeni jedno prema drugom. U otvorenom rasporedu, kuhinja i uslužni prostor nemaju zid između sebe. Poželjno je da ipak postoji staklena pregrada. Bez obzira na to, gosti mogu da vide unutrašnjost kuhinje. Otvoreni raspored u restoranu može da bude privlačan jer omogućava transparentnost u pogledu pripreme hrane i čistoće kuhinje. 

Sve u svemu, izaberite raspored koji vam omogućava da postignete ciljeve vašeg restorana u pogledu efikasnosti. Pokušajte da maksimalno iskoristite svoj kuhinjski prostor.
Kupovina kuhinjskih alata i opremePovratak na sadržaj

4. ZAKLJUČAK - OPREMANJE VAŠE KUHINJE

How to equip your restaurant kitchen

Nakon što se odlučite za prostorni raspored kuhinje, poslednji korak u procesu planiranja kuhinje je kupovina opreme za vašu kuhinju.
Za ovaj korak pokušajte da iskoristite ono što se već nalazi u prostoru (ako je vaš restoran ranije korišćen kao restoran) i/ili napravite detaljnu listu opreme koja vam je potrebna. Temeljno istražite moguće proizvođače, uzimajući u obzir kvalitet njihovih proizvoda. Mi u METRO-u takođe preporučujemo kupovinu opreme na veliko kako biste uštedeli novac.

Kada utvrdite šta vam je potrebno za vaš restoran, šta je moguće, i koje vrednosti želite da primenite u svom restoranu, ništa vam ne stoji na putu da dizajnirate besprekornu kuhinju.

Često postavljana pitanjaPovratak na sadržaj

5. PLANIRANJE KUHINJE I OPREMA ZA RESTORAN

Mogućnosti za Vas
PROMOCIJE & PONUDE
POGLEDAJTE NAŠE NAJNOVIJE PONUDE
Otkrijte najbolje proizvode i cene za vaš biznis. Pogledajte naše najnovije promocije i ponude.
Otkrijte naše ponude
SPECIJALIZOVANI KATALOZI
PONUDA ZA PROFESIONALNE KUPCE
Asortiman inspirisan Vašim potrebama!
Pogledajte kataloge