Sarma

Bogata istorija, raznovrsnost i puni ukusi čine tursku kuhinju poznatom širom sveta.
Sarme

Sarma je veoma značajno i često jelo u turskoj kuhinji i najčešće se priprema za posebne prilike, kao što su veselja, venčanja, i sl. Ona je takođe i neizostavni obrok koji se priprema u našim domovima. „Sarma“ je zapravo metod pripreme koji podrazumeva proces umotavanja prilikom kuvanja. Postoji nekoliko tipova materijala za umotavanje – to mogu biti, na primer, kupus, listovi vinove loze, blitva, itd. Ukoliko želite da je poslužite vruću, pripremite je sa mesom, dok bi ona namenjena hladnom posluživanju trebalo da bude spremljena sa maslinovim uljem i bez mesa.

Vreme pripreme
:
45 min
Nivo težine
:
srednji
Broj porcija
:
6

Potrebne namirnice

KoličinaSastojci
300grama
ukiseljenih ili svežih listova vinove loze (za sarmu)
2glavice
METRO Chef crnog luka (za sarmu)
1
šargarepa (za sarmu)
150grama
METRO Chef koncentrovanog paradajza (za sarmu)
500ml
vode (za sarmu)
1glavica
METRO Chef crnog luka (za fil)
300grama
mlevenog mesa (najčešće se koristi teletina) sa masnoćom (za fil)
150grama
METRO Chef pirinča (za fil)
30grama
pirea od crvene paprike (za fil)
50grama
METRO Chef koncentrovanog paradajza (za fil)
1/2veze
METRO Chef peršuna (za fil)
20grama
suve nane (za fil)
15grama
soli (za fil)
15grama
kumina (za fil)
20ml
vode (za fil)
2
jagnjeće koske od kolenice (za fil)
120grama
METRO Chef komadića paradajza (za fil)

Priprema

1. korak
Kuvajte listove vinove loze oko 5 minuta i ostavite ih sa strane da se prohlade. Ukoliko listovi imaju žilice, odsecite ih sa donje strane lista. Fil: sitno iseckajte luk i peršun. U činiji izmešajte meso, paste, pirinač, luk, začine, so i vodu. Okrenite unutrašnju stranu (deo sa žilicama) listova na gore i složite ih na sto. Supenom kašikom stavljajte fil na sredinu listova.
2. korak
Umotajte listove, prvo sa strana, a potom sa dna. Koristite listove dok ne potrošite fil. Stavite jagnjeće kosti sa isečenim lukom i šargarepom na dno velikog lonca. Stavite nekoliko listova loze na kosti, zatim stavite sarme na listove. Kako biste sprečili da fil ispada, sarmice poređajte zbijene jedne uz druge. Kada ih poređate, prekrijte i njih sa nekoliko listova vinove loze.
3. korak
Pomešajte koncentrovani paradajz sa vodom, sipajte preko sarmi toliko da ih prekrijete. Krčkajte oko 40 minuta. Poslužite tople ili mlake. Po ukusu, možete ih poslužiti i sa jogurtom.
CHEF Vedat Demir

“Najvažnije karakteristike pirinča su njegov oblik, svetla boja, performanse za kuvanje i apsorpcija vode. METRO Chef pirinač ispunjava sva očekivanja i daje najbolji rezultat.” 

CHEF Vedat Demir
Iskoristite prednosti kupovine u METRO-u
Horeca centar
Pronađite inspiraciju
Dobro došli uHoReCa centar!
Saznajte više
HoReCa inspiracija
Specijalizovani katalog
ponuda za profesionalne kupce
Asortiman inspirisan Vašim potrebama!
Saznajte više
Katalog