Voćni tart sa lavandom
Iskoistite sve, ne bacajte ništa!
Tim METRO HoReCa centra osmislio je recept za pripremu ukusnog specijaliteta koji predstavlja simbol održive gastronomije.
Potrebne namirnice
KoličinaSastojci
340grama
METRO Chef brašno PER dolci100grama
aro šećera220grama
METRO Chef maslaca2
žumanca1
jajeMalo
aro soliPo želji
aro vanilin šećer2dl
aro dugotrajnog mleka40grama
aro meda30grama
aro kukuruznog skroba1
jaje1/2dl
aro slatke pavlake sa 30% mmLavanda
2
belanca za dekoraciju50grama
šećeraMETRO Chef smrznuto voće ili METRO Chef breskva polovine kompot
Priprema
1. korak
Izmešati brašno, šećer i so zatim dodati hladan maslac usitnjen na kocke i mešati da masa postane mrvnata
Dodati žumanca i jaje i po potrebi kašiku hladne vode i mesiti dok se testo ne ujednači.
Dodati žumanca i jaje i po potrebi kašiku hladne vode i mesiti dok se testo ne ujednači.
2. korak
Podeliti testo na manje jufke, umotati testo i ostaviti da se ohladi 20 minuta.
3. korak
Razvući jufke u krug prečnika pogodnog za formu, oblikovati ga u formi i izbušiti viljuškom da ne raste tokom pečenja.
Peći na 200°C 15 min.
Peći na 200°C 15 min.
4. korak
Za pripremu krema, izmešati hladno mleko, med, skrob, jaje i vanilu. Prokuvati na umerenoj temperaturi da se zgusne i ohladiti. Nalupati slatku pavlaku i sjediniti sa ohlađenim kremom, a zatim filovati podlogu.
5. korak
Za dekoraciju i garniranje belanca preostala od pripreme podloge i šećer nalupajte na pari. Šam koristite za ukrašavanje tarta.
6. korak
Voće koje je neophodno iskoristiti , očistite, oblikujte i prokuvajte sa malo meda.
Začinite svežom lavandom i ostavite da se ukusi sjedine.
Začinite svežom lavandom i ostavite da se ukusi sjedine.
7. korak
Složite voće po površini krema i dekorišite pripremljenim šamom.
Uživajte u slatkom zalogaju.
Uživajte u slatkom zalogaju.
Milica Aleksić, Rukovodilac METRO HoReCa centra za edukaciju