Izrazito čvrste građe, duguljastog i istovremeno prilično visokog tela, koje je na bokovima spljošteno. Na gornjoj strani je crvenkaste do modro sive boje, dok je sa strane srebrnkast sa prelazom u svetliju boju na donjoj strani tela. Idealan za kuvanje na pari. Najbolje je pripremati cele ribe mase do 1kg jer koža štiti meso čak iako je suviše dugo izloženo pari. Velika porodica zubataca živi u svim umereno toplim i tropskim morima. Razne vrste ove ribe pojavljuju se u velikim jatima u priobalnim vodama. Više od dvadest vrsta naseljava samo Sredozemno more.




Preporučujemo

  • Brancin

    Brancin

    Zbog čvrstog i ukusnog mesa sa malo kostiju, pripada najtraženijim ribama u evropskim kuhinjama.

  • Orada

    Orada

    Meso je pogodno za jako začinjavanje.

  • Romb

    romb-180x110

    Pljosnate ribe su specifične po svom ravnom telu, koje je prošireno sa strane. Jedan od najpoznatijih predstavnika je romb, nazvan još i oblić kvrgaš.

  • Amur

    Amur

    Vrlo pogodan za pripremu različitih vrsti ribljih čorbi, paprikaša i pašteti.

  • Grgeč

    Grgec

    Savet kuvara: Ako ga ukrčkate u sosu od vina i belog luka, dobićete grgeča u najboljem izdanju.

  • Pastrmka

    Pastrmka

    Najlakše se raspoznaje po crvenim ili crnim pegama po celom telu. Može se kuvati u povrću, peći u rerni sa krompirom, pržiti ili grilovati.