Čig kofte
Moderno, neobično i sa istorijom.
Sastojci Čig kofte su mleveno meso bez masnoća i žila, kao i bulgur pšenica, ljuti začini (paprika, i kumin), luk i beli luk. U nekim od modernih recepata za Čig kofte koji se danas pripremaju meso može biti potpuno isključeno, već se umesto njega upotrebljava bulgur. Čig kofte vodi poreklo iz jugoistočne Anadolije, ali su istovremeno i jedan od najpopularnijih tipova ulične hrane širom Turske. Ljudi iz istočnog dela Turske i dalje imaju tradiciju da postave podne stolove sa ukusnom hranom i uz lokalnu muziku mese čig kofte.
Potrebne namirnice
KoličinaSastojci
350grama
METRI Chef mlevene jagnjetine (sitno mlevene, bez masnoće)450grama
METRO Chef bulgura1
METRO Chef crni luk6čenova
METRO Chef belog luka (seckani)6komada
mladog luka120grama
METRO Chef ajvara od crvene paprike60grama
METRO Chef koncentrovanog paradajzaPolaveze
METRO Chef peršuna200ml
METRO Chef maslinovog ulja50ml
vode2 narendana
METRO Chef paradajza30grama
aro mlevene ljute paprike20grama
aro soli20grama
METRO Chef kuminaPriprema
1. korak
Sitno iseckajte luk, beli luk, mladi luk i peršun. Natopite bulgur u toploj vodi. Uzmite veliki pleh, pomešajte iseckane sastojke, natopljeni bulgur, mleveno meso, začine i ajvar. Rendani paradajz dodajte malo kasnije.
2. korak
Proces mešenja će trajati oko 45 minuta. Da biste sprečili lepljenje smese tokom mešenja, povremeno navlažite ruke. Dodajte maslinovo ulje, zatim proverite umešenu smesu; ukoliko je bulgur još uvek sirov, dodajte vode.
3. korak
Zatim uzmite pola šake čig kofte smese i dlanom oblikujte kuglice. Preporuka za posluživanje: poslužite sa limunom i zelenom salatom.
“Začini su glavni sastojci za čig kofte, a ukusi METRO Chef začina su savršeni za ovo jelo.”
CHEF Sal Murat Özipek