Grechka Pomonastyrsky
Heljda, kulinarski simbol Rusije.
Heljda je prepoznata kao jedna od nacionalnih namirnica Rusije. Ona predstavlja jedan od kulinarskih simbola – drugi je raženi hleb. Nije poznato kada su tačno postali osnovne namirnice u Rusiji, jer do sada nisu pronađeni nikakvi dokazi o tome. Većina istoričara veruje da je to bilo u 7. veku. Heljda je u Rusiji postala popularna jer dobro uspeva na siromašnom tlu. Heljda sama po sebi nije veoma ukusna. Da je učine ukusnom, Rusi u nju dodaju maslac, mleko, pečurke, luk ili meso.
Potrebne namirnice
KoličinaSastojci
300grama
METRO Chef heljde1800grama
METRO Chef pečuraka150ml
METRO Chef pavlake450grama
aro lisnatog testa30grama
METRO Chef prženog crnog luka3grama
muskatnog oraščića30grama
METRO Chef mirođije2
jaja50ml
aro mlekaPriprema
1. korak
Prelijte pečurke vodom i pustite da proključa (dodajte so po ukusu). Izvadite pečurke iz bujona i pomešajte ih sa muskatnim oraščićem, mirođijom i pavlakom.
2. korak
Rasporedite heljdu u 6 činija od oko 300 ml, prečnika 10 cm. Dodajte bujon i mešavinu s pečurkama u činije.
3. korak
Stavite prženi luk u činije. Pecite 20 minuta na 180 °C.
4. korak
Razvucite lisnato testo i isecite ga na kvadrate veličine 15×15 cm. Prekrijte svaku činiju testom i pritisnite testo uz ivicu vrha činije. Premažite lisnato testo jajetom i mlekom i pecite 10 minuta na 180 °C.
“Drago mi je što svaku fantaziju mogu da pretvorim u realnost koristeći širok asortiman METRO robnih marki.”
CHEF Grigoriy Kalinichenko