Istarski "Pljukanci"
Istančani ukusi Istre.

Pasta zauzima posebno mesto u tradicionalnoj istarskoj kuhinji. Hrvatski region Istra nadaleko je poznat kao biser hrvatske gastronomije. Pored toga što se smatra jednom od regija sa najboljim maslinovim uljem i jednom od najboljih evropskih vinskih destinacija, Istra se može pohvaliti i sa nekoliko jedinstvenih tipova paste koji je čine privlačnom za istinske zaljubljenike u ovaj tip hrane. Pljukanci su tradicionalna istarska ručno rađena pasta koja se obično služi sa različitim raguima, tartufima, pečurkama ili šparglom.
Vreme pripreme
:
2 h
Nivo težine
:
srednji
Broj porcija
:
6
Potrebne namirnice
KoličinaSastojci
900grama
aro pšeničnog brašna tip 5002
jaja1kašika
METRO Chef maslinovog ulja4kašičice
soli2kašike
METRO Chef maslinovog ulja100grama
METRO Chef pršute2kašike
belog vina1.5litar
pavlake za kuvanje 20% mm4kašike
METRO Chef tartufata1kašika
maslaca6kašičica
maslinovog ulja s belim tartufimaPo ukusu
METRO Chef ribani Grana Padano sirPriprema
1. korak
Pomešajte brašno, jaja, maslinovo ulje i so. Zamesite testo i pustite ga da odstoji 30 minuta. Formirajte pljukance među dlanovima. Kuvajte ih u kipućoj vodi 8-10 minuta.
2. korak
Kratko propržite iseckanu pršutu na maslinovom ulju. Dodajte vino. Dodajte pavlaku za kuvanje i kuvajte par minuta.
3. korak
Stavite pljukance u krem, dodajte tartufe i maslac.
4. korak
Dodajte maslinovo ulje sa belim tartufima pre posluživanja. Na kraju dodajte rendani ovčiji sir i poslužite.

“Veoma sam zadovoljan METRO Chef kvalitetom, drago mi je da vidim kako se METRO razvija i to što tokom procesa razvoja proizvoda osluškuje potrebe svojih kupaca, posebno nas koji govorimo iz profesionalnih kuhinja.”
CHEF Goran Brnčić