Posne sarme sa heljdom
Savršene za novogodišnju trpezu.
Malo drugačiji recept sa heljdom koji ukusom verno prati tradicionalni specijalitet.
Potrebne namirnice
KoličinaSastojci
6listova
kiselog kupusa150grama
crnog luka100grama
praziluka70grama
belog luka100grama
šargarepe200grama
heljde40grama
orahapo potrebi
aleva paprikapo potrebi
vegetapo potrebi
biberPriprema
1. korak
Odvojiti listove za punjenje sarmi i po potrebi ih isprati u hladnoj vodi.
2. korak
Na vrelom ulju sotirati povrće, a zatim dodati kuvanu heljdu, začiniti i sve zajedno kuvati još 5 minuta, skloniti sa strane i dodati mlevene orahe.
3. korak
Takvom masom puniti listove i formirati u oblik sarme.
4. korak
Sarmu kuvati 2 sata na 175 stepeni.
5. korak
Servirati po želji sa kuvanim krompirom ili pireom.
Nebojša Veselinović, šef kuhinje METRO HoReCa centra