Rižoto a la Milaneze sa osobukom
Pirinač se rađa u vodi, a mora umreti u vinu.
Kao simbol kulinarske tradicije milanske regije i italijanske gastronomske umetnosti, rižoto ima istoriju bogatu legendarnim anegdotama. Najpoznatija priča o njegovom poreklu navodi se u dokumentu koji tvrdi da je ovo milansko jelo prvi put stvoreno 1574. godine, iz šale, za venčanje ćerke maestra Valerija di Fiandre, flamanskog slikara. On je imao asistenta po imenu Zafferano (‘šafran’ na italijanskom), koji je imao običaj da meša ovaj začin sa slikarskim bojama ne bi li ih učinio življim. Tokom venčanja, manija za šafranom prešla je sa palete na nepce, jer je Zafferano u dosluhu sa kuvarom dodao šafran u rižoto koji se u to vreme posluživao samo sa maslacem. Reakcija gostiju bila je pravo iznenađenje: pored toga što je dodao izuzetnu aromu ovom jelu, zbog šafrana je ono postalo zlatne boje što je simbol bogatstva i prosperiteta!
Potrebne namirnice
Priprema
“Sa METRO Chef proizvodima uvek pronalazim savršeni balans visokog kvaliteta i pristupačnosti.”
CHEF Marco Martini