Rižoto a la Milaneze sa osobukom

Pirinač se rađa u vodi, a mora umreti u vinu.

Rizoto a la Milanese za osobukom

Kao simbol kulinarske tradicije milanske regije i italijanske gastronomske umetnosti, rižoto ima istoriju bogatu legendarnim anegdotama. Najpoznatija priča o njegovom poreklu navodi se u dokumentu koji tvrdi da je ovo milansko jelo prvi put stvoreno 1574. godine, iz šale, za venčanje ćerke maestra Valerija di Fiandre, flamanskog slikara. On je imao asistenta po imenu Zafferano (‘šafran’ na italijanskom), koji je imao običaj da meša ovaj začin sa slikarskim bojama ne bi li ih učinio življim. Tokom venčanja, manija za šafranom prešla je sa palete na nepce, jer je Zafferano u dosluhu sa kuvarom dodao šafran u rižoto koji se u to vreme posluživao samo sa maslacem. Reakcija gostiju bila je pravo iznenađenje: pored toga što je dodao izuzetnu aromu ovom jelu, zbog šafrana je ono postalo zlatne boje što je simbol bogatstva i prosperiteta!

Vreme pripreme2 h
Nivo težinesrednji
Broj porcija6

Potrebne namirnice

KoličinaSastojci
6
osobuko odrezaka (teleća nadkolenica)
45grama
METRO Chef 00 brašna
1glavica
crnog luka
1glavica
šalot luka
Po ukusu
Majčina dušica, čubar i majoran
Po potrebi
belo vino
3
oljuštena paradajza
480grama
METRO Chef arborio pirinča
1litar
mesnog bujona
50grama
sazrelog luka (luk isečen i kuvan 3 sata u maslacu)
0,75grama
šafrana
115grama
aro maslaca
65grama
METRO Chef rendanog Grana Padano sira
Po potrebi
METRO Chef ekstra devičansko maslinovo ulje
Po ukusu
so i biber

Priprema

1. korak
Pobrašnavite osobuko i zapecite do braon boje u posudi sa uljem. U drugoj šerpi, propržite sitno iseckan beli luk i šalot luk, takođe dok ne poprime zlatastu boju. Dodajte majčinu dušicu, čubar, majoran i malo belog vina.
2. korak
Prebacite osobuko odreske u drugu šerpu, dodajte paradajz i malo bujona. Poklopite i pustite da se kuva oko jedan sat.
3. korak
Tostirajte pirinač u šerpi. Kada se zagreje, prelijte belim vinom, dozvolite da vino ispari, a nakon toga prelijte ključalim bujonom.
4. korak
Dodajte luk u šerpu sa pirinčem. Na polovini kuvanja, ubacite komad maslaca, sadržaj osobuko šerpe i šafran. Nastavite da kuvate, po potrebi dodajući bujon.
5. korak
Nakon oko 17 minuta, sklonite šerpu sa vatre, dodajte maslac i ekstra devičansko maslinovo ulje, snažno mešajući, a zatim dodajte rendani Grana Padano sir i biber.
6. korak
Stavite pirinač na centar zagrejanog tanjira, a preko njega položite osobuko.
CHEF Marco Martini

“Sa METRO Chef proizvodima uvek pronalazim savršeni balans visokog kvaliteta i pristupačnosti.”

CHEF Marco Martini 

Iskoristite prednosti kupovine u METRO-u
Horeca centar
Pronađite inspiraciju
Dobro došli u  HoReCa centar!
Saznajte više
HoReCa inspiracija
Specijalizovani katalog
ponuda za profesionalne kupce
 Asortiman inspirisan Vašim potrebama!
Saznajte više
Katalog