Štrudla sa makom
Tradicionalni simbol detinjstva.
Svi volimo štrudlu sa makom, a da li ste znali da najstariji recept za štrudlu potiče iz 1696. godine i čuva se u Bečkoj gradskoj biblioteci. Smatra se da su Austrijancima štrudlu prvo predstavili turski osvajači.
Kod nas, naročito širom Vojvodine omiljena je i nezaobilazna poslastica tokom porodičnih okupljanja.
Potrebne namirnice
KoličinaSastojci
250grama
aro maslaca50grama
kvasca100grama
šećera4
žumanceta500ml
aro mleka1kg
brašna500grama
maka1litar
aro mleka150grama
šećera1
aro vanilin šećerPriprema
1. korak
Umesiti testo i od dobijene mase napraviti jufke. Ostaviti testo da odstoji 10 minuta, nakon toga testo razvaljati oklagijom.
2. korak
Posebno skuvati mleko sa makom i šećerom do određene gustine. Dobijeno testo premazati maslacem pa filom i formirati u rolat.
3. korak
Peći na 180 stepeni 40-45 minuta, na pola pečenja poklopiti posudu u kojoj se peče.
4. korak
Kad je štrudla gotova iseći je i servirati sa prah šećerom.
Milica Aleksić, rukovodilac METRO HoReCa centra za edukaciju