Uzbečki pilav

Jedno od mnogih popularnih jela u Kazahstanu je uzbečki pilav, ili plov. Postoji više od 50 varijanti pilava: sa mesom ili piletinom, graškom ili krompirom, kuvan na pari ili na ovčijoj masti, što je osnovni recept. Starinski recepti za pilav su sačuvani u svom nepromenjenom obliku još od 10-12. veka, dok su neke od tehnika za pripremu „klasičnog pilava“ stare hiljadu godina. Recept za uzbečki pilav se prenosio ne samo sa generacije na generaciju, već sa trgovca na trgovca i sa putnika na putnika, dužinom velikog Puta svile. Iako je prošao kroz određene modifikacije usled lokalnih ukusa i dostupnih namirnica, postao je popularno jelo među istočnim narodima, od Kine do Azerbejdžana.
Potrebne namirnice
Priprema

“Sa svojim asortimanom visokog kvaliteta, proizvodi METRO robne marke me inspirišu da eksperimentišem i stvaram gastronomska remek-dela koja usrećuju moje goste. ”
CHEF Rustam Imamniyazov