Uzbečki pilav
Remek-delo kulinarske umetnosti.
Jedno od mnogih popularnih jela u Kazahstanu je uzbečki pilav, ili plov. Postoji više od 50 varijanti pilava: sa mesom ili piletinom, graškom ili krompirom, kuvan na pari ili na ovčijoj masti, što je osnovni recept. Starinski recepti za pilav su sačuvani u svom nepromenjenom obliku još od 10-12. veka, dok su neke od tehnika za pripremu „klasičnog pilava“ stare hiljadu godina. Recept za uzbečki pilav se prenosio ne samo sa generacije na generaciju, već sa trgovca na trgovca i sa putnika na putnika, dužinom velikog Puta svile. Iako je prošao kroz određene modifikacije usled lokalnih ukusa i dostupnih namirnica, postao je popularno jelo među istočnim narodima, od Kine do Azerbejdžana.
Potrebne namirnice
KoličinaSastojci
2kg
METRO Chef sveže jagnjetine ili junetine1.5kg
METRO Chef crnog luka1.5kg
šargarepe2kg
METRO Chef pirinča30grama
aro leblebija30grama
METRO Chef suvog crnog grožđa1kašičica
aro soli500ml
vode200ml
aro uljaPriprema
1. korak
Potopite leblebije u vodu 24 sata pre kuvanja, a pirinač sat vremena ranije.
2. korak
Isecite meso na kocke. Isecite luk na četvrtine, a potom na listiće. Isecite šargarepu na trake.
3. korak
Zagrejte ulje i počnite da pržite meso. Dodajte začine za pilav.
4. korak
Dinstajte dok ne počne da poprima smeđu boju sa svih strana, pa dodajte luk. Dinstajte luk zajedno s mesom dok luk ne omekša. Preko ovoga dodajte šargarepu, ali nemojte mešati. Dodajte vodu. Kuvajte na srednjoj temperaturi 60 minuta. Dodajte leblebije i suvo grožđe. Kuvajte još 30 minuta.
5. korak
Dodajte pirinač. Stavite ga povrh svih sastojaka. Dodajte malo soli. Poklopite i kuvajte na niskoj temperaturi 20 minuta.
“Sa svojim asortimanom visokog kvaliteta, proizvodi METRO robne marke me inspirišu da eksperimentišem i stvaram gastronomska remek-dela koja usrećuju moje goste. ”
CHEF Rustam Imamniyazov