Vareniki sa gorkim visnjama
Kijev – grad koji je uvek u pokretu i nudi impresivan izbor brze hrane.
Vareniki ili knedle – najjedostavniji su, a ipak najomiljeniji desert, koji se pominje čak i u ukrajinskom folkloru. Ovaj desert ima i ritualno značenje. U stara vremena, pagani u Ukrajini su ih prinosili kao dar boginji Meseca, jer su u obliku meseca. Za Ukrajince, vareniki su tradicionalno jelo sa najrazličitijim punjenjima: sir, višnje, kupus, krompir i pečurke. Danas je ovaj slatkiš deo „street food“ kulture. Različiti filovi, boje testa i bogati ukusi i arome, daju kuvarima velike mogućnosti da koriste svoju maštovitost za stvaranje jedinstvenih recepata.
Potrebne namirnice
KoličinaSastojci
3šolje
aro mekog pšeničnog brašna1šolja
vode1/2kašičice
aro soli2-3kašike
aro suncokretovog ulja500grama
aro zamrznutih višanja bez koštica200grama
aro šećera2-3kašičice
aro pšeničnog brašnapo potrebi
ulje od kikirikijaPriprema
1. korak
Odmrznite višnje i odvojite sok na stranu. Višnjama dodajte šećer i pšenično brašno. Ostavite po strani.
2. korak
Pomešajte brašno sa mlakom vodom, solju i suncokretovim uljem i umesite testo. Premestite testo u činiju, prekrijte platnenom krpom i ostavite da odstoji 1 sat.
3. korak
Rastanjite testo na debljinu od oko 2 mm i isecite ga na male krugove. Stavite fil u sredinu svakog diska, savijte testo preko fila i stisnite ivice da biste ih zatvorili.
4. korak
Pustite vodu da proključa, stavite varenike u nju. Kuvajte ih dok se ne podignu na površinu vode. Poslužite varenike na tanjiru, sa maslacem, pavlakom i šećerom.
„Iako smo pretočili tradicionalni recept u moderan „street food“ stil, doslednost u kvalitetu je i dalje najvažnija, što nam METRO Chef proizvodi i omogućavaju.“
CHEF Oleksij Povtoreiko