“Aperitivo” je koncept koji je tipičan za Italiju (posebno za Milano i okolinu), ali je postao poznat širom sveta jer ugostiteljima obezbeđuje veću posetu i promet, a gostima nudi lepo iskustvo koje su raspoloženi da često ponove u omiljenom lokalu.
Određenog dana u nedelji, u periodu od nekoliko sati, obično posle radnog vremena za većinu zaposlenih, kafe, bar ili restoran gostima nudi mogućnost da uz kupljeno piće bez dodatne naknade mogu degustirati “zalogaje kuće”, a ovaj način usluge ugostitelji ujedno mogu iskoristiti kao marketinški potez i test uspešnosti novih jela koja bi se mogla naći u ponudi u skorije vreme…. Cena u tom periodu obično je fiksna i ista za sva pića, a kroz cenu se kompenzuje ulaganje u hranu koja se služi.
Kvalitet i ponuda hrane se dosta razlikuje od lokala do lokala. U nekima od njih pronaći ćete samo malo fokaće i brusketa sa različitim salsama, u najboljima ćete imati ogroman izbor između testenina, malih zalogaja mesa i mesnih delikatesa, pice i drugih ukusnih specijaliteta! Naravno, moguće je i poigrati se i ponuditi autentične zalogaje za Srbiju ili miks različitih kuhinja.
U osnovi, tanjiri su mali, pa će se gosti svakako posluživati više puta kako bi probali što više specijaliteta.
Lokali ovaj koncept najčešće organizuju tokom proleća i leta jer je doživljaj maksimalan u letnjim baštama, a živa muzika ili DJ upotpuniće ugođaj. Gosti vole ovakvu ponudu i rado se vraćaju u lokale koji ih redovno organizuju – Aperitivo može postati dan za opušteno uživanje u dobrom društvu, uživanje u lepim danima, muzici, piću i ukusnim zalogajima!