Da li je 2021 otvorila nove prilike trgovinama?

Prosečno vreme čitanja: 3 minuta
prodavnica

Godinu dana nakon što je pandemija COVID-19 počela, lokalne trgovine robe široke potrošnje verovatno mogu izgledati malo drugačije.

Šta nas čeka u narednom periodu? 

Digitalno poslovanje

Kako su potrošači postali svesniji rizika od zaraze, prestali su da posećuju prenatrpane prostore i okretali se lokalnim trgovinama. U tom periodu mnoge radnje zabeležile su porast. „Click&collect“ usluge kao i on line dostava postaju sve popularniji kanali snabdevanja. U tom procesu su se transformisali trgovci koji kroz digitalnu komunikaciju i servise idu u korak sa novim potrošačkim navikama. Potražnja za prehrambenim namirnicama on line je porasla čak 68% u poređenju sa godinom ranije, uz dostavu kao sopstveni resurs ili korišćenje specijalizovanih kompanija. 

Dostupnost proizvoda kao ključni faktor

Ponuda u skladu sa potrebama lokalnog tržišta i visok nivo dostupnosti su postali neophodni element kada je u pitanju zadovoljstvo potrošača kao i njihov ponovni dolazak u radnju. Proces optimizacije asortimana kao i jasna struktura artikala potrebnih da se zadovolji lokano tržište postavlja izazov za trgovce kada je u pitanju dvosmerna komunikacija sa kupcima, pravovremeno snabdevanje kao i održavanje zaliha.

Lojalnost kupaca se isplati

Borba za stalnim potrošačima je veća nego ikada. Istraživanja pokazuju da je oko 40% potrošača isprobalo nove brendove tokom pandemije i da vrlo mali broj potrošača daje ekskluzivu određenom trgovinskom lancu kada je u pitanju mesečna nabavka prehrambenih proizvoda. Dok pandemija potiskuje potrošače iz njihove rutine i tera ih da isprobavaju nove proizvode i dobavljače, trgovci prehrambenih proizvoda smišljaju načine da zadrže svoje poslovanje i podstaknu ponovljene kupovine. Trgovinski lanci pojačavaju svoje plaćene programe lojalnosti, nadajući se da će dati kupcima podsticaj da ostanu uz njih na duže staze.

Značaj privatnih robnih marki

Značajna i očigledna promena u trendovima prehrambene industrije je sve veća popularnost proizvoda privatnih robnih marki. Iako su potrošači godinama dovodili u pitanje kvalitet ili ih kupovali samo zbog niskih cena, došlo je do promene u percepciji. Nestašica ključnih brendova usled pandemije je navela potrošače na artikle privatnih robnih marki a visok broj potrošača je nastavio da ih kupuje na redovnoj bazi. Trgovcima mogu doneti autentičnost na lokalnom tržištu kao i dobru platformu da grade lojalnost svojih kupaca. 

Bezbednost na prvom mestu

Bezbednost će ostati primarna briga i tokom 2021. godine. Istraživanja navode visok procenat ispitanika koji se plaše zaraze usled odlaska u kupovinu. Stvaranje osećaja sigurnosti u prodavnici verovatno će ostati aktuelni trend. Bezbednosni saveti za kupce kao što su nošenje maske za lice i držanje distance od zaposlenih i kupaca, zatim čišćenje ručki za korpe ili kolica pre nego što uđu u prodavnicu. Postavljanje postera sa merama koje se primenjuju u prodavnici je nešto što će pomoći stvaranju osećaja sigurnosti.

Trgovci koji pomažu kupcima prilikom ovih mera će imati više prostora za uspeh. Vidno pridržavanje mera od strane zaposlenih, markeri koji obeležavaju distancu, kao i kontrola broja potrošaća u objektu su mere koje potrošači očekuju od trgovaca a visoke sigurnosne ocene mogu imati oni na ulazu ili kasi obezbeđuju sredstva za dezinfekciju, separatore od pleksiglasa na kasama i redovno čišćenje promentih delova radnje. 


Autor teksta je Petar Dražilović, Rukovodilac za odnose sa grupom kupaca - Trgovci, u METRO Cash&Carry

 

 

Ovde nam možete poslati svoj komentar, sugestiju ili temu koja vas zanima i koju biste voleli da obradimo