Stoofvlees
Mala zemlja sa velikim apetitom za druženje. U poslednjoj deceniji, Belgija je postala jedna od najživopisnijih kulinarskih destinacija u Evropi.
Umetnost sporog kuvanja stoofvlees, poznata i kao carbonnade, je kulinarsko obeležje Belgije. Tipični sporo kuvani goveđi ragu, sa glatkim sosom i slatkim završetkom. Meso, uglavnom prsa i vrat, se pirja u tiganju, a potom sporo kuva u loncu preko luka i piva. Recepti delimično variraju od regiona do regiona, koriste se različite vrste piva, od old brown do Flanders ale, Trappist ili Gueuze. Stoofvlees se obično služi sa pomfritom i obaveznim majonezom. Dužina dinstanja odrediće mekoću mesa. Dobar stoofvlees mora da se topi u ustima.
Potrebne namirnice
KoličinaSastojci
1,5kg
junetine2
(velika) crna luka4(male) flaše
pivaPo ukusu
provansalsko začinsko biljePo ukusu
so i biber125grama
aro maslacaPriprema
1. korak
Luk je jedna od tajni stoofvlees-a. Sitno iseckan, poprimiće finu braon boju dok se lagano kuva u pravom maslacu.
2. korak
U lonac u kojem se dinsta meso dodajte old Gueuze pivo. Kiselo pivo tipično za region, napravljeno je od prirodnog kvasca. Dodajte provansalsko začinsko bilje, so i biber.
3. korak
Meso se dodaje periodično. Prvo se brzo zapeče u tiganju da dobije koricu, kako bi se osigurala krckavost i zadržali sokovi.
4. korak
Deglazirajte tiganj. Potom sok koji je ispustilo meso dodajte u lonac, kako bi istakao ukuse i kompletirao sos.
5. korak
Poslužite ragu sa pomfritom i majonezom, kako biste u potpunosti uživali u ovom tradicionalnom jelu.
“Suština ovog tradicionalnog jela je u mesu, kvalitet mesa je ono što pravi razliku. U tom pogledu verujem u METRO Chef proizvodima koji su napravljeni od 100% belgijski uzgajane teladi i junadi. To zaokružuje krug, visoko kvalitetni lokalni proizvodi kojima se odaje počast decenijskoj tradiciji.”
CHEF Trees Vergels