Svičkova

Češka gastronomija je u usponu! To je veoma specifična centralno evropska kuhinja sa gustim supama, sosovima i mesom.
Svičkova

Ništa drugo ne oslikava češku kuhinju bolje od ovog recepta, ali ne dajte se zbuniti. Ovo jelo ne mora uvek biti pripremljeno sa junećim fileom (biftekom), već može biti pripremljeno i sa drugim vrstama mesa. O čemu se zapravo radi u ovom jelu? Za Čehe je reč uglavnom o sosu. Sos je najbolji drugog ili trećeg dana nakon pripreme. Svaki kuvar u Češkoj ima specifični recept. Neki vole da sos procede kroz cediljku, drugi mešaju sos tek na kraju. Svaki kuvar ima sopstvene ideje, ali se svi slažu da ćete postati majstor „svičkove“ tek nakon što ste je pripremili nekoliko puta. Pa, krenimo na kuvanje. Isplatiće se.

Vreme pripreme
:
3 h
Nivo težine
:
srednji
Broj porcija
:
6

Potrebne namirnice

KoličinaSastojci
780grama
junećeg odreska, ohlađenog
90grama
slanine bez kožice
30ml
suncokretovog ulja
9grama
aro soli
120grama
METRO Chef slanine bez kožice
50ml
suncokretovog ulja za sos
150grama
crnog luka
120grama
šargarepe
120grama
celera (koren)
60grama
peršuna (koren)
6grama
allspice začina
6grama
crnog bibera
1list
lovora
30grama
METRO Chef senfa
30ml
aro sirćeta
30grama
aro šećera
6grama
aro soli
600grama
domaćeg goveđeg bujona
6grama
METRO Chef majčine dušice, sveže
30grama
aro konzerviranih brusnica
200ml
mleka 1,5 %
90grama
METRO Chef pavlake 20 % mm
18grama
METRO Chef limuna (sok)
60grama
maslaca za zapršku
90grama
aro belog brašna za zapršku

Priprema

1. korak
Meso: zasecite otvor na površini mesa, pa u njega gurnite parče slanine. Ponavljajte dok svaki deo mesa ne postane nalik na mozaik sa komadima slanine. Začinite meso solju i biberom i svaki komad pričvrstite koncem. Pecite sa svih strana sa malom količinom masnoće u tiganju.
2. korak
Povrtna baza: stavite začine u lonac sa vodom da ključa 5 minuta. Oljuštite i isecite korenasto povrće i luk. Isecite slaninu na kockice i propržite u tiganju sa junetinom. Dodajte povrće i dinstajte dok ne postane rozikasto. Dodajte iseckani luk dok ne poprimi zlatno žutu boju. Dodajte šećer i dopustite da se lagano karamelizuje. Dodajte senf i sirće, sačekajte da proključa, i ulijte bujon. Neka ponovo proključa, dodajte so, brusnice i majčinu dušicu. Potom prebacite meso na povrtnu bazu i kuvajte dok ne omekša, oko 2 sata. Za sos, zgusnite povrtnu bazu tako što ćete umešati hladnu zapršku, dodajte mleko i kuvajte 20 minuta. Procedite sos, dodajte pavlaku i neka kratko proključa. Dodajte so, šećer i limunov sok.
3.korak
Zaprška: otopite maslac u zagrejanom tiganju, i postepeno umešajte belo brašno. Dinstajte dok ne postigne roze boju. Može se poslužiti sa knedlama.
CHEF Petr Stádník

Kuvar i dobitnik brojnih nagrada. Napisao je knjigu „Kulinarska inspiracija“ koja je ocenjena kao najbolji korporativni kuvar na svetu.

CHEF Petr Stádník
Iskoristite prednosti kupovine u METRO-u
Horeca centar
Pronađite inspiraciju
Dobro došli uHoReCa centar!
Saznajte više
HoReCa inspiracija
Specijalizovani katalog
ponuda za profesionalne kupce
Asortiman inspirisan Vašim potrebama!
Saznajte više
Katalog