Konačno: Michelin vodič u Srbiji

Prosečno vreme čitanja: 3 minuta
Michelin dobitnici priznanja

Vest godine za sve ugostitelje u Srbiji svakako je dolazak svetski poznatog MICHELIN Vodiča na naše tržište i prve preporuke za restorane u Beogradu koji će se naći u MICHELIN Vodiču.

Michelin je davne 1900. godine počeo da izdaje svoj turistički vodič za Evropu, kako bi nove vozače ohrabrio da posećuju lokalne restorane na svojim putovanjima i kako bi posebno izdvojio one vredne pažnje, po izboru hrane, ali i usluzi. Braća Michelin su te 1900. godine objavili prvi vodič sa brojnim korisnim informacijama za vozače - mape i spiskove automehaničarskih radnji, benzinskih pumpi i hotela. Pored toga, vodič je sadržao anonimne ocene evropskih restorana koje su se odnosile na: kvalitet i originalnost jela, veštinu kuvanja, cene (na osnovu lokalnih standarda određuje se prosečna cena), kao i doslednost u kvalitetu jela i usluga. 

Dvadesetak godina kasnije, u Michelin vodiču su počeli da se pojavljuju i restorani kategorisani po utvrđenim kriterijumima i to je izazvalo veliku pažnju šire javnosti. U skladu sa rastom  popularnosti kategorisanja restorana, Michelin je angažovao tim nezavisnih ocenjivača (“inspektora”), koji su u tajnosti, kao “obični” gosti obilazili i ocenjivali restorane.

Michelin je danas globalno najznačajniji vodič kroz restorane, a mnogi prestižni svetski kuvari, ali i posetioci restorana, smatraju Michelin ocene i preporuke oznakom kvalitetnog restorana. Sam dolazak Michelina na neko tržište dokaz je gastronomskog potencijala te destinacije i od izuzetnog je značaja za razvoj lokalnog ugostiteljstva kroz dalje unapređenje proizvoda i usluga, a pozitivno utiče i na turistički potencijal grada, regije ili države koji imaju predstavnike u Michelin vodiču.

Kao zvanični partneri Michelina u Srbiji, METRO Srbija imao je čast i zadovoljstvo da 22.12.2021. u Metro HoReCa centru uruči čuvene MICHELIN pločice vlasnicima i šefovima kuhinja restorana u okviru prve beogradske selekcije.

U prvom Michelin Vodiču za Beograd, nalazi se 14 preporučenih restorana:

Bela Reka, Comunale Cafè e Cucina, Ebisu, Enso, Gušti mora, Homa, Iva New Balkan Cuisine, JaM, Langouste, Legat 1903, Magellan, Mezestoran Dvorište, Salon 1905 i The Square. Od navedenih restorana, oznaku Bib Gourmand, koja označava odličan kvalitet po dobroj ceni, dobio je restoran Iva New Balkan Cuisine. Restoran Bela Reka je prepoznat i zbog posvećenosti održivosti, sa posebnim akcentom na upotrebu lokalnih proizvoda i očuvanje tradicije.   
„Dolazak MICHELIN Vodiča u Srbiju je izuzetno priznanje i prilika za domaće ugostitelje, koji prave velike pomake na srpskoj gastronomskoj i turističkoj sceni. METRO, kao partner MICHELIN Vodiča širom sveta, posebno je ponosan na činjenicu da je istovremeno i partner gotovo svih nagrađenih restorana u Beogradu. Za nas, kao veletrgovca koji snabdeva i podržava dobitnike MICHELIN priznanja, ovo znači i dodatnu odgovornost, da nastavimo da nudimo domaće i svetske proizvode, treninge i usluge na najvišem nivou“, rekao je André Rinnensland, generalni direktor kompanije METRO Cash & Carry Srbija.
Michelin dobitnici priznanja


Autor teksta je Dejan Đorđević, rukovodilac za odnose sa HoReCa klijentima u METRO Cash&Carry

Ovde nam možete poslati svoj komentar, sugestiju ili temu koja vas zanima i koju biste voleli da obradimo