Ljute papričice: Uživanje u ukusu ili adrenalinu?

Prosečno vreme čitanja: 8 minuta
ljute papričice

Ljute papričice su pronađene i prvi put su upotrebljavane u Južnoj i Centralnoj Americi.

Svi poznajemo ljude koji vole ljuto, ali je poznato i da su ljute papričice visoko na listi velikog broja zavisnika od adrenalina. Naime, ljute papričice sadrže kapsacin, a konzumiranje kapsacina pokreće receptore bola u organizmu i šalje poruku da ste potencijalno uradili nešto "opasno". Kada se kapsacin proguta, receptori bola upozoravaju telo na opasnu fizičku toplotu.

Jonski kanal osetljiv na temperaturu (TRPV1) u ovom slučaju reaguje isto kao kada uhvatimo vreo tiganj ili pleh, i signalizira nam kao da su nam usta zapaljena, ali naučnici potvrđuju da od ljutih papričica nema nikakvog oštećenja tkiva. (Jonski kanali su receptori koji reaguju na tempearturu – ovim receptorima osetimo hladno ili toplo pa i ljuto / zbog toga ljuto cesto nazivaju “HOT”.) Osim osećaja koji nam bude receptori bola kada mozak bude "prevaren" da su nam usta u plamenu i to nam signalizira, ljudi često različitim ljutim papričicama testiraju svoj prag otpora na bol.

 

Pogledajte neke poznate ljute papričice koje su dostupne u ponudi u METRO distributivnim centrima, i saznajte više o njima.

Carolina reaper

Carolina reaper

Trenutno je najljuća paprika na svetu. Ova sorta  čili paprika dobijena je ukrštanjem pakistanske Nage sa vrstom Red Habanero sa ostrva St Vincents u Zapadnoj Indiji. Uzgajan je u Južnoj Karolini i testiran na Univerzitetu Vintrop na preko 2,2 miliona Scoville jedinica po Skovilovoj skali (koja meri količinu kapsaicina sadržanog u različitim paprikama), sa prosekom od 1,641,000 SHU. 

Carolina Reaper je manji plod, široka od 2,5 – 5 cm i dugačka 5 – 7,6 cm. Plodovi sazrevaju do žive crvene boje. Koža obično ima neravnu teksturu, iako neke mogu imati glatkiju teksturu. Jedna karakteristična karakteristika je tipičan rep nalik škorpionu, sličan repu škorpionske paprike. 

Carolina Reaper je pored svoje izražene ljutine voćnog i slatkastog ukusa. Najčešće se koristi kao sušeni prah za pripremu ljutih sosova.

cayene paprika

Cayene

Poreklom iz Centralne i Južne Amerike. Poznata je po svojoj jakoj crvenoj nijansi i vatrenom ukusu Kajenska paprika nije samo jedna od najprepoznatljivijih i najsvestranijih paprika na svetu, već je i medicinski moćan sastojak koji se hiljadama godina koristi kao lek za sve.Ljutina cayen paprike može se kretati od 5.000 do 50.000 jedinica po Skovilovoj skali. Uprkos izraženoj ljutini ima prilično blagu aromu. Koristi se u malim količinama tokom kuvanja kako njena ljutina ne bi neutralisala primarne ukuse jela.

Cayen paprika je najpoznatija po svojoj ulozi u jelima meksičke kuhinje, koristi se za aromatizovanje snažnih začinjenih sosova, marinada za meso i tradicionalnih jela kao što su enchiladas, takos i fajitas. Takođe, čest je sastojak indijskog karija i začinjenih tajlandskih supa.

Kajenska paprika je takođe glavni sastojak piva od đumbira i tabasko sosa.

habanero paprika

Habanero

Habanero paprika je ljuta čili paprika koja je dobila ime po kubanskom gradu La Habana. Rastu uglavnom na poluostrvu Jukatan u Meksiku, mada se uzgaja i na Kostarici, i u pojedinim delovima Sjedinjenih Država i Panami. 

Habanero je ljuta čili paprika sa voćnim, citrusnim ukusom. Popularan je za pravljenje ljutih sosova, začinjenih salsa, i dodavanja ljutog ukusa u mnoga jela. Plodovi paprike su veličine 2.5 do 5cm. U početku su zelene boje a sazrevanjem postaju narandžaste ili crvene, u zavisnosti od sorte. 

U Meksiku se ponekad natapa u flašama tekile ili meskala danima ili čak nedeljama kako bi piće učinilo „vatrenijim“. Ima citrusni ukus a količina kapsacina je između 100.000 - 350.000 Scoville jedinica.

halapenjo paprika

Halapenjo

Halepenjo (Jalapenjo) paprike su jedna od najpoznatijih sorti vrste capsicum annum. Naziv "halapeno" je španski za "Jalapa" (ili Ksalapa), glavni grad Verakruza u Meksiku gde su prvobitno uzgajane.

Halepenjo paprike pored ljutog imaju i jak travnati pozadinski ukus, što čini savršenim za univerzalni ljuti sos. Halapenjo paprike mere 2.500–8.000 na Skovilovoj skali.

Zeleni halepenjo je mali plod koji se može uklopiti u bilo šta, od supe do limunade. Većina halapenjo paprika dolazi iz Meksika, gde ih domoroci jedu kao užinu, čupajući ih u gomilama sa trotoara i polja. Crvena sorta halapenja je nešto blaža od zelene sorte, a takođe i slađa. Ove zrele, crvene paprike se koriste sušene na dimu za pravljenje „čipotle“.

naga jolokia

Naga jolokia

Naga jolakia (paprika duhova) poznata i kao Bhut Jolokia je jedna od najljućih paprika na svetu, sa više od 1 milion Scoville jedinica. Reč "bhut" znači "duh", data od naroda Butija, verovatno zato što vam se ljutina javlja pritajeno kao duh. Paprika duhova je poznata i pod sledećim nazivima - Naga Jolokia, Bhut Jolokia, Bih jolokia, Nagahari, Raja Mircha, Raja chilli, Borbih jolokiai ili Ghost, dok „Naga“ na sanskritu znači „Zmija kobra“.

Zrele paprike su dugačke 2,5 do 3,3 inča-7 cm i obično su crvene, iako postoje crvene, žute, narandžaste, bele, ljubičaste ili čokoladne boje. Potiču iz severne Indije iz Bangladeša. intenzivan voćni, slatki ukus čilija. Ljutina naga jalokia paprike se ne aktivira 30 - 45 sekundi, zatim nastaje znojenje, suzenje očiju, štucanje i kratak dah. Pečenje se uglavnom intenzivira za 10-15 minuta i nestaje nakon 30-40 minuta. 

Deo ljutine moguće je ukloniti ako se odstrani unutrašnjost paprike pre kuvanja. Zbog svoje intenzivne ljutine, ali i zbog svog voćnog ukusa, naga jalokia paprike su odlične za pravljenje ljutih sosova, za dehidraciju u prah ili ljuspice čilija, ili se seckaju sveže kao dodatak za čorbe ili čili.

padron paprika

Padron

Padron paprika se tradicionalno uzgajaju u Padronu u Galiciji (u severozapadnoj Španiji). Ovaj region je poznat po bujnom zelenom pejzažu, blagim temperaturama i velikoj količini padavina. Plodno tlo i hladno vreme pružaju idealne uslove za uzgoj ove paprike, čija sezona traje od maja do septembra. Takođe se uzgajaju u Meksiku i Sjedinjenim Državama. Prema legendi, ove paprike su dospele u Španiju iz Južne Amerike preko španskih monaha u 16. veku, koji su počeli da ih uzgajaju unutar zidina svog manastira u selu Herbon. 

Pripadnici roda Capsicum, Padron paprike su jarkozelene do žuto-zelene (a ponekad i crvene), dugačke 5 do 10 cm sa tankom korom. Imaju izdužen oblik. Količina kapsacina se kreće od 500 do 2.000 Scoville jedinica. Odstupanje je veliko zbog različite izloženosti suncu a zavisi i od količine vode koje dobijaju tokom sazrevanja.  Stvaraju iskustvo nalik na kulinarski rulet: neke su lute - neke ne.

Padron paprike nisu najbolje paprike za jelo u sirovom stanju, medjutim kada se kuvaju, imaju potpuno drugačiji ukus i svi njihovi najbolji atributi dolaze do izražaja. Toplotno obradjene imaju intenzivan ukus - pikantan, slatkast i malo orašasti. 

rawit chilli

Rawit chili

Rawit Chilli su mali, vitki plodovi, prosečne dužine od 2 do 4 centimetra, i blago suženog, konusnog oblika sa zaobljenim krajevima. Koža je polusjajna, voštana i glatka, sazreva od zelene, žute, narandžaste do svetlo crvene nijanse. Rawit chilli su hrskavi plodovi sa voćnim, začinskim ukusom i poznato je da nose dugotrajnu ljutinu.

Na Scoville skali, Rawit čili je postigao maksimalnih 480.000 jedinica.

Omiljena je paprika tajlandskih i indonežanskih kuvara. 

trinidad scorpion

Trinidad scorpion

Trinidadska škorpion paprika je čili paprika koja potiče sa Kariba. Poreklom je iz Trinidada i Tobaga. Ove crvene, naborane paprike imaju repove koji podsećaju na škorpiona, izuzetno su ljute. Boja i varira od zelene do živopisne crvene, mada se mogu naći žute, smeđe, pa čak i boje breskve. Nivo kapsacina dostiže 300.000 Scoville jedinica. 

Izuzetno su ljute i mogu izgoreti kožu prilikom rukovanja njima. Idealne su za salse, marinade ili ljute sosove.

Koje od ovih papričica su pronašle svoje mesto u jelima na vašem meniju? Da li razmišljate o novom specijalitetu kuće? Koliko su vaši gosti spremni na novu ljutu avanturu? Da li vi mislite da je pitanje ukusa ili adrenalina?

Posetite METRO distributivne centre i probajte da pronađete odgovore na neka od ovih pitanja.


Autor teksta je Milica Aleksić, Rukovodilac METRO HoReCa Centra

Ovde nam možete poslati svoj komentar, sugestiju ili temu koja vas zanima i koju biste voleli da obradimo